Конкурс предизвиква бъдещи медици да променят живота на пациентите

Студентите и специализантите трябва да представят иновативни проекти и решения в сферата на здравеопазването

186
конкурс

Първото по рода си Ателие по биотехнологии в България – Biotech Atelier, стартира конкурс „Проектите, които променят живота на пациентите“. Целта е да бъдат предизвиквани студенти, специализанти, млади специалисти и докторанти по медицина, здравни грижи и фармация да генерират идеи и да предложат своята визия за иновативни решения в сферата на медицината и здравеопазването.

Конкурсът се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и с подкрепата на Пфайзер България.

Фокусът на разработките трябва да е насочен към:

  • Генериране на предложения за съвременни модели чрез използване на нови техники (психологически, цветотерапия, техники за справяне със стреса, за подобряване на менталното здраве и състояние на пациента и неговите близки), модерни технологии, подходи и нестандартни решения за подобряване на връзката между лекар и пациент и в своевременната и последваща грижа за пациента
  • Предложения за възможности за ранна диагностика и скрининг – методи, техники, способи за събиране и обработване на данни за пациентите, които да предоставят информацията за тяхната фамилна история и заболеваемост.
  • Предложения за проследяване и последваща грижа за пациенти в отдалечени и малки населени места. Идеи, насочени към събиране, съхраняване и обмен на информация за резултатите от лечението, съкращаване на времето за обратна връзка и подобряване на вземането на решения от доставчиците на здравни услуги. Възможност на практикуващите лекари да имат бърз достъп до информацията за пациента и различните опции за лечение – медикаменти, терапии и пр.

Бъдещите медици, фармацевти и специалисти по здравни грижи трябва да представят идеите си в постерна сесия в някоя от трите категории:

  • „Иновация в грижата за пациента“;
  • „Иновативен подход в сферата на скрининга и диагностиката“;
  • „Иновация в здравната система за подобряване достъпа на пациентите“.

Подаването на кандидатури е отворено до 15 септември 2020 г. включително и ще се извършва електронно.  Повече информация за графика и начина на провеждане на конкурса може да се намери на: https://biotech-atelier.com/ba2020/student-posters-competition/

„Идеята на нашия конкурс е да предизвика младите таланти да вземат дейно участие по отношение на иновациите и развитието на здравеопазването. В условията на настоящата пандемия мисля, че това би било един много добър повод да погледнем напред, през погледа на нашите студенти и специализанти, като им дадем възможност да покажат тяхната гледна точка и едновременно с това да надградят своя опит и компетенции в сферата на здравеопазването“, коментира д-р Борислав Борисов, управител на ежегодното събитие за иновации и технологии в здравеопазването Biotech Atelier.

 „Проектите, които променят живота на пациентите“ ще протече в няколко етапа,  а отличените ще получат като награда участие в международен конгрес, магистратура и научна публикация в специализирано издание.

СПОДЕЛИ