Детектор открива мигновено коронавирус у човека

Друг иновативен тест „хваща“ COVID-19 за 30 секунди

229
коронавирус

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон“ в столичния окръг Колумбия са създали детектор, който може почти мигновено да открие наличието на коронавирус в човек или следи от антитела, образувани в организма в отговор на този патоген, ако пациентът вече е прекарал тази инфекция.

Работата на детектора се основава на метода на цветната спектроскопия и пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение към телефона, съобщава специализираният портал MedicalXpress.

Миниатюрното устройство, състоящо се от проводници, дебели колкото косъм от човешка коса и покрити с много-тънък слой злато, е в състояние да реагира на вещества в газообразно състояние и да ги показва, като променя цвета на индикатора. От своя страна изкуственият интелект, анализирайки реакцията на детектора, е в състояние да определи какво вещество се намира в човешката кръв.

„По време на пандемия подобни бързи тестове са много важни“, отбелязва авторът на разработката, професор по компютърна техника в университета на Джордж Вашингтон Мона Заглул. „Нашите служители успяха да калибрират устройството по такъв начин, че да открият наличието на коронавирус в кръвта, по същия начин както и антителата, образувани при пациенти със COVID-19“, добави Заглул.

Друг иновативен тест пък съсдадоха учени от Израел. Той работи по подобие на дрегерите за алкохол и дава отговор дали сме заразени за около 30 секунди, предаде „Франс прес“. При този тест патогенът се открива при издишване на въздух от едната ноздра, докато другата остава запушена. Издишваният въздух минава през тръбичка със специален накрайник, свързана с устройство. То от своя страна се включва към смартфона и за половин минута установява дали тестът за COVID-19 е положителен или отрицателен.

Иновационното в случая е, че присъствието на патогена се открива не чрез антитела, а чрез въздуха, който издишва тестваният. Той се анализира чрез специални алгоритми, разработени от израелската компания „Наносент“ със седалище в град Мисгав в северната част на Израел. Компанията е тествала с този метод около 1000 заразени пациенти, след което е идентифицирала специфичния мирис, характерен за носителите на заразата. Тестът е показал 85% точност при разкриването на новия патоген.

СПОДЕЛИ