Откриха кои са най-силните антитела срещу коронавируса

Те могат да бъдат възпроизведени в големи количества под формата на лекарства и това да стане много по-скоро отколкото пускането на пазара на ваксина

281
антитела

Американски учени определиха точно кои антитела срещу новия коронавирус, които помагат значително да се подобри състоянието на болните от COVID-19 в ранните стадии на болестта и да се предотврати рискът от заразяване, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Специалисти от медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк са успели да отделят антитела, които са най-активни спрямо коронавируса. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. „Нейчър“.

„Смятаме, че пациенти, които са били в тежко състояние дълго време, са били изложени на въздействието на голям брой вирусни частици, което е позволило на имунната им система да изработи по-силна ответна реакция“, подчертава ръководитeлят на изследването, преподавателят по медицина в университета проф. Дейвид Ху. По думит му въпросните антитела могат да бъдат възпроизведени в големи количества под формата на лекарства от фармацевтични компании.

Според учените, полученият препарат ще може да се приема при лечение на пациенти в ранните етапи на COVID-19, както и за профилактика на заболяването дори и при възрастни хора. Специалистите подчертават, че създаването на лекарство въз основа на антитела ще отнеме по-малко време от създаването на ваксина.

СПОДЕЛИ