Инхалации с интерферон бета – пробив в битката с COVID-19

Терапията намалява с цели 79% риска хоспитализираните пациенти да се влошат дотолкова, че да се нуждаят от изкуствена вентилация

384
COVID-19

Нов вид лечение на COVID-19 драстично намалява броя на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, сочат резултатите от клинично изследване, съобщава Би Би Си.

Терапията е разработена от британската компания Synairgen и използва протеин, наречен интерферон бета. Това е белтък, който тялото произвежда, когато има вирусна инфекция. Протеинът се вкарва директно в дробовете на пациентите чрез вдишване посредством инхалатор, като целта е да предизвика имунен отговор.

Предварителните резултати сочат, че вдишването на белтъка намалява с цели 79% риска хоспитализираните пациенти да се влошат и да развият тежка форма на заболяването – като например да се нуждаят от изкуствена вентилация. В същото време шансът на пациентите, третирани с интерферон бета, да се възстановят напълно до степен болестта да не пречи на ежедневните им дейности, нараства от 2 до 3 пъти.

Проучването е показало много значимо намаляване на задуха при пациентите, получили това лечение. Намалява се с една трета и средният болничен престой при изследваната група – от 9 на 6 дни.

В проучването са участвали 101 доброволци, които са били приети за лечение в девет болници във Великобритания. Половината от участниците са приемали лекарството, другата половина е приемала плацебо.

Резултатите не са публикувани в рецензирано издание, нито са предоставени пълните данни от изследването. Затова към момента няма категорични данни за ефективността на новото лечение. Според учени, ако резултатите се потвърдят от по-мащабно проучване, това ще е ключов пробив за болничното лечение на COVID-19.

По думите на главния изпълнителен директор на Synairgen Ричард Марсдън през следващите няколко дни компанията ще представи своите открития пред медицинските регулатори по света, за да види каква допълнителна информация им е необходима, за да одобрят лечението. Този процес може да отнеме месеци, въпреки че британското правителство, както и много други, заяви, че ще работи възможно най-бързо, за да се получи открие лечение на коронавируса, добавя Би Би Си. Възможно е да бъде получено спешно одобрение – както антивирусното лекарство ремдесивир през май.

Друга възможност е да се даде разрешение повече пациенти да бъдат подложени на лечението, като ефектите се следят внимателно, за да се потвърди, че е безопасно и ефективно. Ако получи одобрение, лекарството и инхалаторите, използвани за доставянето му, ще трябва да се произвеждат в големи количества.

Интерферон бета е част от първата защитна линия на организма срещу вируси, предупреждавайки го да очаква вирусна атака. Коронавирусът изглежда потиска неговото производство. Новото лекарство е специална формула на интерферон бета, в която протеинът е под формата на аерозол. Целта е вдишаната директно доза интерферон бета да предизвика силен отговор на вируса, дори при пациенти с отслабена имунна система. Същият протеин обичайно се използва за лечение на множествена склероза. Смята се, че той би се понесъл лесно и от пациенти с астма и други хронични заболявания на дихателната система.

В Synairgen вярват, че този вид лечение би дало резултат и в ранна фаза на заболяването.

СПОДЕЛИ