17 милиона лева от МС за новия детски комплекс на УМБАЛ „Св. Георги“

Парите ще дойдат от фискалния резерв, а правителството няма да подаде оставка, заяви финансовият министър Владислав Горанов

199

Правителството ще подкрепи проекта за изграждане на нова детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Утре ще бъде внесено в Министерски съвет предложение за финансирането му със 17 милиона лева. Това съобщи в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов, след като се запозна подробно с проекта за болницата и ползите от нея. По думите му решението е било взето след настояването на председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Директорът на Университетската болница проф. Карен Джамбазки заяви, че към момента не е рентабилно да се прави ремонт на съществуващата клиника, който би струвал около 5 милиона лева. Началникът на детската клиника проф. Иван Иванов представи новия проект, който е на стойност почти 17 милиона лева, които ще бъдат вложени в изграждането на 7-етажна сграда. „Най-голяма част ще бъде отделена на педиатричното отделение. Ще има детско спешно отделение, клиника по онкология и клиника по клинична хематология. Сградата ще има топла връзка със съществуващата болница“, обясни проф. Иванов.

„Протестите не са повод тази дългогодишна мечта на медиците в Университетската болница в Пловдив да се отложи и да не бъде реализирана“, каза още министър Горанов и добави, че правителството няма да подаде оставка, защото липсват основания за това.

СПОДЕЛИ