Коронавирусът или неадекватността ще „счупят“ болниците?

Или как властта спря плановия прием и операциите в лечебните заведения преди началото на епидемията и ги възстанови по време на пика и на вътреболнични взривове

антигенен тест

Знаците, че НОЩ-ните брифинги не означават адекватни решения напоследък са повече, отколкото е скоростта, с която коронавирусът заразява у нас. И последният пример далеч не е среднощното „предупреждение“, че онова нещо, което теоретично може да дойде от Чернобил практически няма да дойде и да донесе радиация (за което 99 % от населението у нас не беше и чуло). Свързано е с другото нещо – онова, дето идва с невиждана ярост и е възможно да „счупи“ болниците ни. Затова и още преди да е дошло те бяха затворени и преминаха изцяло на режим „КОВИД-19“.

Месец и половина по-късно, считано от днес, плановата дейност на лечебните заведения беше възстановена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Това се случва на фона на 966 установени случаи на коронавирус у нас и на 268 заразени, настанени в болница. И което по думите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е „катерене стръмно нагоре към пика”. По данни от днес на НОЩ в момента именно болниците са едно от огнищата на заразата – 80 инфектирани лекари, сестри и санитари. Болницата във Видин пламна с 15 случая, в столичната „Св. Иван Рилски“ се разболяха 12 медици и 4-ма пациенти. Заразени лекари и сестри има в „Пирогов“ и ВМА, взрив беше регистриран и в ЦСМП-София.

„Защо не ме питате за болниците“, възмути се ген. Мутафчийски преди ден. И сам си отговори: „Там е най-сериозно положението“. Ами тогава да попитаме – какво налага точно сега да се възобновят плановият прием и операциите, при това без ясни указания за организирането на дейността? Ако мотивът е икономически, тъй като лечебните заведения са търговски дружества и се издържат според броя на преминалите болни, това означава ли, че с този ход се цели спасяването на бизнес интереси, защото затворена болница не носи печалба? И дали пък не сгрешихте, като не определихте поне няколко „чисти“ лечебни заведения, които да могат спокойно да поемат останалата патология.

Иначе няма съмнение, че затрудненият достъп на хората до навременна помощ скоро ще извади наяве скритата под карантината заболеваемост и дори смъртност. Макар, ако се съди по Националната листа на чакащите за планов прием на НЗОК, проблем към момента има само в онкологичните центрове, които никога не са затваряни. В листата има записани 1540 пациенти, което е двойно и тройно по-малко от чакащите за хоспитализация преди епидемията. От тях 430 са на опашка за прием в онкологичната болница във Варна „Д-р Марко Антонов Марков“, 332-ма – за КОЦ-Русе, много са записаните и за КОЦ- Бургас, и за КОЦ-Стара Загора. Обичaйно напливът е голям и за столичната МБАЛ Женско здраве „Надежда“ – 200 пациенти, както и за плевенската УМБАЛ „Георги Странски“, където чакат 215 души. Според данните от листата там има и куриозна грешка, пратила жена за операция на гърдата през 2041 година.

От тази официална информация от НЗОК излиза, че или внезапно от най-болната нация сме се превърнали в най-здравата, или лечебните заведения в момента умишлено не подават информация към касата. Която пък от март насам удобно се е самокарантинирала. А коя от двете хипотези е вярната е от т.нар. риторични въпроси. Остава да видим пандемията или неадекватността ще „счупят“ болниците. Като и в двата случая крайният резултат е  крайно неприятен.

СПОДЕЛИ