Отварят болниците за планов прием

Детските консултации и имунизациите ще се извършват само във вторник и четвъртък, тогава джипитата няма да обслужват други пациенти

642
болниците

Утре отварят болниците за планов прием, възобновяват се плановите детски консултации, основните задължителни имунизации и женските консултации. Такава заповед издаде здравният министър Кирил Ананиев. Според нея, приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност в болниците ще се възобнови поетапно, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

Остават забранени обаче трансплантациите и свижданията, а на всички пациени, съмнителни за КОВИД-19, задължително трябва да бъде направен тест в рамките на 24 часа от хоспитализирането. Ако пробата е положителна, болният трябва да се изолира и транспортира до инфекциозна клиника, а болницата да уведоми съответната регионална здравна инспекция.

Припомняме, заради епидемията лечебните заведения от месец работят в режим „коронавирус“ и голяма част от дейността им беше преустановена, но въпреки това НЗОК и БЛС се договориха те да получат до 85 % от месечните си бюджети.

Детските консултации и задължителните имунизации ще се извършват само във вторник и четвъртък, като в тези дни общопрактикуващите лекари няма да обслужват други лица от своите пациентски листи. Дейностите ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в ДКЦ-тата и медицинските центрове.

В заповедта на Ананиев се напомня, че всички медици трябва да спазват стриктно противоепидемичните мерки за недопускането на вътреболнични инфекции.

СПОДЕЛИ