СЗО се отказа от извънредно положение заради „китайската“ пневмония

Новият коронавирус вече зарази над 550 души от различни страни и взе 17 жертви, има съмнения за 4 случая в Европа

468
пневмония

„Китайската“ пневмония все повече настъпва, но от Световната здравна организация съобщиха, че няма да се въвежда извънредно положение заради регистрирания в Китай нов коронавирус. Здравни експерти посочиха, че към момента няма причина за подобна стъпка, но дискусиите по проблема ще продължат в Женева и днес.

Властите в Китай предупредиха за появата на вируса в края на миналата година. Според местните специалисти, става дума за неизвестна досега пневмония, с огнище град Ухан. По-късно беше изолиран и причинителят на болестта коронавирус 2019-nCoV и доказано, че може да се предава от човек на човек и да мутира. Това го прави особено опасен и лесен за разпространение.

От днес в Ухан е преустановено движението на влакове и самолети. Мерките целят да се ограничат рисковете от разпространение на заразата. В страните засегнати от вируса е въведен специален режим по летищата. Още три града в провинция Хубей са под карантина.

До момента китайските власти са потвърдили за 17 смъртни случая и 554 заразени. Градовете, в които има огнища на болестта, са Ухан, Пекин, Шанхай и др.

Случаи на заразени с коронавируса има във Тайван, Филипините, Тайланд, Япония и САЩ, за непотвърден случай съобщиха и от Австралия. Възможно е заразата да е стигнала и до Европа, но засега няма официално доказани случаи, но се появи съобщение за 4-ма пациенти в Шотландия, за които има съмнения, че са вкарали китайския вирус на Стария континент с полет от Ухан през Великобритания до Шотландия. В момента те са в болница и са изолирани.

Характерни симптоми на болестта са висока температура, треска, кашлицата, болките в гърлото и стягането в гърдите. Възможна е поява на главоболие. Най-застрашени са хроничноболните, децата и възрастните хора, при които усложненията са сходни с тези при пневмония.

От родното здравно министерство съобщиха, че също следят ситуацията, лекарите и болниците са предупредени да разпитват съмнителните пациенти дали не са връщат от някоя от „опасните“ дестинации. Китове, с които да се докаже инфекцията, у нас все още няма, така че е важно да се снеме точна анамнеза, тъй като симптомите са много сходни със сезонния грип, който вече набира скорост в цялата страна.

„Не мисля, че има каквото и да било място за паника, когато има адекватни мерки на терен, рискът се ограничава и щетите се свеждат до минимум“, отбеляза доц. доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО у нас. По думите му всяко правителство инвестира в това да диагностицира и да взима възможно по-бързо мерки. „В България това също се случва, има добра реакция при рискови ситуации“, добави доц. Околийски и напомни, че често забравяме, че сезонният грип взима много повече жертви, отколкото тези по-редки, по-екзотични и мутирали вируси.

СПОДЕЛИ