С 800 хил. лева е ощетена НЗОК от скъпото лекарство за частните болници

Още три медикамента са се търгували по същата схема, а евродирективата не само не изключвала частните клиники от закона за обществените поръчки, ами ще има санкции заради поправката на Лъчезар Иванов

814
НЗОК
Снимка: Труд

Около 800 000 лева е можела да спести НЗОК, ако беше плащала на всички болници най-ниската цена за онкомедикамента „Пеметрексед“, която е 117 лева, вместо да превежда на 11 частни клиники по 1063 лева. Това стана ясно от изслушването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев пред ресорната парламентарна комисия. А според резултатите от спешна проверка на МЗ, в същата схема се оказаха още три препарата. „До момента 27 болници, като от тях 11 са частни, са подали исканата от нас информация за цените на 124 лекарства. Има 4 медикамента , които са заплащани с по-голяма разлика в цената, като едно от тях е „Пеметрексед“. Прави впечатление, че най-високите цени са заплатени именно на частните болници“, съобщи минситър Кирил Ананиев. Той уточни, че става дума за разлика от около 10 пъти.

При всички тези случаи не става въпрос за нарушение на закона, подчертаха както Ананиев, така и д-р Дечев. Но изниква въпросът дали ефективно се харчат парите на здравноосигурените. Според шефа на НЗОК, това е нерационално харчене на обществен ресурс и е заради изключването на частните болници от обхвата на закона за обществените поръчки. Припомняме, тази поправка в ЗОП е внесена през 2016 г. от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с мотива, че така повелявала европейска директива. Нещо, което в един глас повтарят и частните болници. Но днес се оказа, че България неправилно е приложила директивата и може дори да търпим санкции, ако не върнем търговете и за частните болници. Самият Ананиев призна, че ЕК е поискала обяснение от страната ни, но подчерта, че той вече е задвижил процедура, за да отпаднат спорните текстове от ЗОП.

А „грешникът“ Лъчезар Иванов и днес продължаваше да настоява, че частните болници трябва да си останат изключени от задължението да провеждат търгове, както и да бъде глобен производителят на лекарството, защото го е продавал по-евтино. „А може да е с изтекъл срок на годност“, добави Иванов, отново повтаряйки тезата на частните болници. „Аз нещо се обърках, предлагате да накажем някой, продавал евтино продукта си, а да поощрим тези, които го търгуват 700 % по-скъпо?“, иронично коментира д-р Дечо Дечев. За неизкушените от тънкостите в ценообразуването на медикаментите шефът на касата обясни, че всички лекарства се регистират на максималната цена, позволена от закона, която за Бълагрия е най-ниската в сравние с други 10 европейски държави, с които се реферираме. Но след това се търгува на многократно по-ниска. Офицалното й намаляване обаче би означавало медикаментът Х автоматично да поевтинее и във въпросните други 10 държави, което е неизгодно за фармаиндустрията.

В същото глуповато положение като депутата Иванов изпадна и председателя на Националния съвет по ценни и реимбурсиране проф. Николай Данчев, който наредил проверка на фирамата „Алвожен“ за препарата „Пеметрексед“ и дали не става дума за изтичащ срок на годност, докато в предоставените им от д-р Дечев данни ясно се виждало, че и другите производители продавали лекарството на търговците на едро на ниски цени. Защо дистрибуторите са изключени от проверката също не стана ясно. А управителят на НЗОК е категоричен, че трябва да се установи как се получава максимално висока цена в някои болници за лекарство, получено от производителя на по-ниска цена.

А по повод постъпилите в НЗОК възражения от две частни болници, в които се твърди, че купуват на по-високи цени, защото това гарантира по-добро качество на продукта, Дечев коментира: „И петте регистрирани производители присъстват с продукт с едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, всичко е абсолютно еднакво, абсолютно съвпадение в  показания и  противопоказания. От болниците твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност и лошо качество. За тяхно съжаление се оказва, че този, който определят като най-качествен и затова е с по-висока цена, се продава на най-ниската цена на други болници. Най-ниската постигната цена е 117 лв. и е в резултат на обявена обществена поръчка от държавни лечебни заведения. В същото време от определени частни болници се отчита максимално възможната цена от 1063 лв.“

 

СПОДЕЛИ