И частните болници ще обявяват търгове за лекарства, плащани от НЗОК

Министър Кирил Ананиев иска НАП и ИАЛ да проверят лечебните заведения и търговците на едро за цените на онкомедикаментите, депутатите пък викат д-р Дечев на изслушване в комисия

582
болници

Ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение в закона за обществените поръчки в Министерството на финансите, така че частните лечебни заведения да прилагат същите правила както общинските и държавните. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на съвместен брифинг в парламента с председателя на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, чиито думи за лобистки поправки в законите, които позволавят на частните болници да купуват в пъти по-скъпи лекарства, покривани от касата, в сравнение с държавните и общинските, разтърсиха сектора.

„Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените“, обеща още Ананиев.

Шефът на касата д-р Дечо Дечев уточни, че лекарството, което разбуни духовете в системата и за което той обяви, че се търгува с разлика в цената 7 пъти в зависимост от това дали се купува от държавна или частна болница,  е онкологичният препарт „Пеметрексед“. „Купуван е от 29 болници от 129 и 1063 лева. 11 от тях са частни и там цената е най-висока. Говорим за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители. Не се говори за конкретни болници, които са извършили нарушения. Всичко, което беше сигнализирано е в рамките на закона. Всички продажби от болницата към касата са съгласно действащата уредба. След като една цена е в рамките, до посочената като максимална за посочения лекарствен продукт, са допустими и касата трябва да ги заплати“, обясни д-р Дечев.

„За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителя е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти. Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупено през общ процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата“, допълни управителят на НЗОК.

„Важно е да се адресира точно проблемът, който е установен през последните дни. Искаме да дадем сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората“, каза д-р Даниела Дариткова. По думите й утре д-р Дечев ще бъде изслушан от парламентарната здравна комисия.

Искането за изслушване е внесено в деловодството на НС след спешни консултации между парламентарните групи на БСП и ДПС, разясни  пред журналисти депутатът от левицата проф. Георги Михайлов. „Проблемите, които д-р Дечев поставя, са изключително сериозни и трябва да бъдат прозрачно разрешени, за да се постави най-накрая началото на една много сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и най-вече да решаването на проблемите в него“, подчерта проф. Михайлов.

СПОДЕЛИ