Поредна болница осъди касата за неизплатена надлимитна дейност

МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица спечели дело за 6741 лева, завежда второ за над 100 000 лева

395
надлимитна дейност

Още една болница осъди НЗОК за неизплатена надлимтина дейност. Касата трябва да издължи на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица 6741 лв. за извършена медицинска дейност за 2015 г. Става въпрос за здравни услуги по 16 клинични пътеки, съобщи юрисконсултът на лечебното заведение Касим Местан, цитиран от RegNews.net. „Услугите не са заплатени от НЗОК, тъй като са третирани като надлимитни дейности“, поясни той.

Делото срещу НЗОК е заведено на 1 февруари 2019 година в Районен съд – Велико Търново, като през юни магистратите решиха спора в полза на лечебното заведение. След обжалване от страна на НЗОК на втора инстанция, на 9 декември 2019 г. Окръжният съд в старата столица потвърди решението на първоинстанционния съд. Здравната каса е осъдена да заплати цялата сума, заедно със законната лихва върху нея плюс разноските по делото.

Управителят на болницата д-р Иван Иванов заяви пред БНР, че се подготвят документите за нови две дела за неизплатена надлимитна дейност за над 100 000 лв. за 2016 и 2017 г.

Това е поредното лечебно заведение със спечелено дело на всички инстанции, като исковете варират от минимални суми до внушителните 400 000 лева. Според изчисления на БЛС, НЗОК дължи на болниците около 53 млн. лева, но това е сумата без лихвите и съдебните разноски. В същото време Надзорния съвет на касата реши да се издължи само на тези клиники, които имат влязъл в сила изпълнителен лист. Или с други думи НЗОК ще похарчи стотици хиляди левове от здравните ни осигуровки за дела и лихви, вместо да ги даде за медицински дейности и лекарства.

СПОДЕЛИ