Скрининг за хора с висок риск от развитие на диабет стартира в „Александровска“

Проектът ще продължи 10 месеца и включва безплатни анкети, изследвания и лечение

1227

Екип от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александорвска“ започва широкомащабен скрининг за хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването. Във фокуса на вниманието са и хората с наличен, но недиагностициран до момента диабет, за да започне възможно най-ранно лечение и забавяне на диабетните усложнения. Проектът „Спри диабета навреме!“ е част от тазгодишната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“.

Над 450 милиона души в света са със захарен диабет. Прогнозите сочат, че през следващите 20 години броят на диабетно болните ще надхвърли 700 милиона души.

„25 на сто от засегнатите от диабет не знаят, като България не прави изключение от тази статистика“, алармира проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по Ендокринология в Алексанровска болница и ръководител на катедра „Вътрешни болести“ в Медицинския университет в София. „Над половин милион души имаме с диабет, по данни на Българското дружество по ендокринология, а от тях са диагностицирани около 75%, но има 25%, които не знаят, че имат диабет, а това е рискова група. И точно към тези хора, които са с повишен риск, но все още нямат поставена диагноза, е ориентиран проектът“, посочи проф. Каменов, цитиран от БНР.

В първия етап от проекта всеки желаещ да се включи ще трябва да попълни специален въпросник, чрез който може да определи дали попада в групата на хората с повишен риск от развитие на диабет.

Следващата стъпка е хората от рисковата група да се подложат на изследвания в уникалния за страната Център за превенция на диабета в Александровска болница, който работи и по проблемите на затлъстяването. „Известно е, че ендокринните и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в целия свят. Идеята е всички неблагоприятни фактори, свързани с повишения сърдечно-съдов риск при захарен диабет, като повишена кръвна захар, липидни нарушения, хипертония и затлъстяване, да бъдат едновременно лекувани“, обясни проф. Каменов.

Идентифицираните пациенти с повишен риск от диабет ще бъдат включени и в Европейска програма за превенция на диабета, за да бъдат обучени как да се справят със своето състояние. „Ще им дадем насоки какво трябва да се прави. Ако е необходимо с лекарства да се лекуват, така че да отсрочим или да избегнем изобщо вероятността за развитие на захарния диабет. Това е хубавата новина – че захарен диабет тип 2, който е 90% от диабета, може да бъде избегнат“, каза още началник на Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ „Алексанровска“.

Няма ограничения за включване в проекта. Може да се запише всеки, който установи, че попада в рисковата група и има възможност да посещава регулярно Центъра в Алексанровска болница за изследвания и обучения. „Пациентите обаче трябва от сега да знаят, че всички усилия на лекарите да предотвратят развитие на болестта ще бъдат напразни, ако и те самите не положат усилия за това. Съдбата на конкретния пациент си е до голяма степен в неговите ръце. Това да промениш стила си на живот, да имаш по-голяма физическа активност, по-малък прием на калории, да осигуриш достатъчно сън – това вече отделният човек трябва да направи всичко възможно да го реализира“, уточни проф. Каменов. По думите му проектът ще продължи 10 месеца.

СПОДЕЛИ