Шефът на „Пирогов“ иска по-висока здравна вноска

Проф. Асен Балтов е категоричен, че малките болници трява да бъдат преструктурирани и обединени в по-големи

408
Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

Здравната вноска в България е малка и трябва да се повиши, смята директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Това той обяви пред БНТ, като коментира наболялата тема с вечно недостигащите в здравната система средства.

„При реформата преди години идеята беше тя да стане 10-12%, но това не се случва, защото политиците не вземат това решение, а те трябва да го направят“, категоричен е шефът на „Пирогов“. В момента вноската е 8 %, а управляващите са твърди в намерението си да не я вдигат.

„Протестът на медицинските сестри беше прибързан“, каза още Балтов. Припомняме, в неделя те опънаха палатки пред МС и принудиха премиера Борисов да ги приема на среща. От която обаче не последва почти нищо. Според проф. Балтов, здравните работници не са изчакали новия рамков договор. Той уточни, че в НРД са предвидени механизми за обезпечаване на по-добро заплащане, въпреки че е трудно изпълнимо при малките болници. „А за да бъдат постигнати оптимални заплати и там, малките лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани и обединени в по-големи“, смята директорът на спешния институт.

Той заяви още, че проверките на полицията, които предстои да бъдат направени в болниците, ще изяснят някои от проблемите. „Може би ще покажат някаква цикличност, която се получава примерно как едни и същи пациенти са приемани няколко пъти през годината, което ако имаш подобна диагноза, е ясно, че едва ли става дума за едно излекуване, а по-скоро за едно отново приемане в болница, за да се попълни някаква бройка“, коментира проф. Балтов, макар от тези му думи далеч да не става ясно какъв е проблемът.

СПОДЕЛИ