Проф. Коста Костов: НЗОК да спре финансирането на частните болници и да се закрият излишните

Отговорите на трудните въпроси са кацнали върху носовете ни, но не смеем да ги изсекнем, категоричен е проф. Коста Костов

5589
COVID-19
Проф. Коста Костов

Ако искаме развитие, трябва да дадем въздух на системата, защото скоро ще гълта като риба на сухо, категоричен е проф. Коста Костов, консултант по пулмология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на фондация „INSPIRO“.

„Ако бях с медицинските сестри на срещата с премиера Борисов щях да поставя 5 основни искания и след тяхното изпълнение ще пристъпя към следващите, защото тези са основни и крещят за изпълнение в краткосрочен и средносточен план – 3 до 5 години“, написа проф. Костов в профила си във Фейсбук.

Ето и неговите решения:

  1. Докато се премине на диагностично-свързани групи (жив да съм да го видя!) – строг и постоянен контрол от националните консултанти на НЗОК по специалности върху качеството на изпълнение на дейностите по клиничните пътеки. Достатъчно е ежемесечно да се проверяват по 1 произволно избрана бройка от всяка специализирана клинична пътека на 20 избрани болници. Така ако консултантите са двама, а клиничните пътеки са средно 10 за специалност, ще могат за 1 година да оценят работата на 240 болници и да прегледат 2400 клинични пътеки. Ако сметката ми е точна и не съм сглупил с цифрите, изглежда просто като фасул. Това е предложение към д-р Дечо Дечев.
  2. Остойностяване на труда на медицинския екип по всяка клинична пътека. Така ще се знае кой, колко трябва да получи по определена клинична пътека и няма да се налага да чака подаяния от ръководството.
  3. Да влязат в действие доброволни осигурителни (не застрахователни!) частни фондове, които да обслужват частните медицински звена – болници и извънболнични центрове.
  4. Излизане на частните болници от финансиране чрез НЗОК и поемането им от частните фондове. Така ако могат да се издържат, нека бъдат 1000!
  5. Закриване на излишни болници, които тежат на бюджета, но не са ефективни и съществуват агонизирайки. Още преди повече от 10 години те бяха около 100, а сега може и да са се удвоили. Закритите могат да изпълняват функции на спешни центрове, с квалифицирани екипи, които да обслужват само спешни случаи при ограничена леглова база.

„Ако това се случи в близките 5 години ще повярвам, че кокошката е преди яйцето, а петелът е по-късен каприз на природата“, коментира в характерния си стил проф. Костов. И понеже не е наивен знае, че промяната не може да се случи лесно. „Но има въпроси, които висят на челото на всеки, а отговорите са точно под челото, кацнали на носовете ни, но не смеем да ги изсекнем“, заявява той.

„Понеже частните болници имат много мощни лобита на всички нива на управлението, най-много в НС, всички вкупом ще започнат да обясняват как това е абсурдно и невъзможно. Постоянно чувам такива вопли. Когато чуя това започвам да си мисля, че този, който го твърди или бърка в кацата с мед или предстои да бръкне. Всичко може с политическа воля, но никоя партия, която е на власт, не желае в името на по-добро здравеопазване да падне от власт. С малък натиск върху паметта или с по-дълбоко нахлуване в “Гугъл” ще изкарате на светло всички бивши и настоящи управители на частни болници, членове на бордове и пр. и няма никак да се изненадате, че между тях има бивши политици или ръководни кадри, някои от тях на високи държавни позиции в миналото, раздавачи на финансово щастие, тайни агенти на прогреса, които знаят кое как става“, обяснява пулмологът.

Той твръди, че ситемата днес за едни е брадва, а за други сватба. „Защо едни печелят, а други губят е въпрос с няколко неизвестни и поне толкова известни. Защо всички тарикати нахлуха в частната медицина на гърба на НЗОК. Ако свалим малко товар от този гръб, ще живнат повече болници, които ще могат дa заделят пари за заплати, апаратура и технологии, квалификация, специализанти и пр.“, предлага решението проф. Костов.

СПОДЕЛИ