Приемният кабинет в Педиатрията става спешен

МЗ търси двама анестизиолози, които да работят в интензивното отделение на „Проф. Иван Митев“, което пък трябва отново да отвори врати на 20 януари

521
Педиатрията

Приемният кабинет в Педиатрията става спешен, съобщи здраввният министърът Кирил Ананиев по време на днешното му изслушване в парламента. То беше поискано от парламентарната група на БСП по повод смъртта на 3-годишния Алекс.

„От 17 декември е въведена промяна в реда за регистрация на потока от пациенти в болница „Проф. Иван Митев“, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване в лечебното заведение и получават номер – на плановите бял, а на спешните – червен. При повикване с приоритет са спешните“, обясни Ананиев от парламентарната трибуна.

По думите му търси се и възможност за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози в интензивното отделение на Специализираната детска болница, като междувременно тече и належащ ремонт в отделението. „От 20 януари 2020 г. то ще започне нормална работа“, обеща здравният министър.

„Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи. Проведе се незабавна среща с ръководителите на държавни лечебни заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Създаде се координациоцен механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи, както и при привеждане на деца от едно лечебно заведение към друго. „Пирогов“ пое ангажимента да осигури спешния прием на деца на територията на София, а при необходимост и извън столицата. За целта МЗ ще подпомогне лечебното заведение за осигуряване на необходимата материална база, а педиатри и консултанти от други болници ще бъдат на разположение на спешния институт“, каза още Ананиев.

„Отговорът с клишета, че има стратегия, че има правителствена програма, че има решения, по които се работи, няма да помогнат. Стратегии може да има, програма може да има, но няма единна информационна система. Ако имаше електронна здравна карта, щеше да е ясно къде е ходило детето, какво му е изписано, кой и в колко часа го е прегледал. Ако имаше единна информационна система, станала легендарна вече, щеше да е ясно и кой ще носи отговорност“, разкритукава работата на МЗ д-р Нигяр Джафер от ДПС, която е и зам.-председател на парламента.

Здравният министър пък отвръна, че въпреки предложените от него вариянти за реформа и промяна на осигурителния модел, консенсус по темата няма, а политици и участници в есктора така и не могат да сближат позициите си по кой път да се тръгне – дали към пълна демонополизация на НЗОК или частично включване на частните застрахователни фондове.

СПОДЕЛИ