Борисов: Лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на сестрите

Премиерът попита нужни ли са толкова болници и трябва ли да се откриват частни, медицинските специалисти пък му разказаха за корупция в лечебните заведения и се оплакаха, че на места възнагражденията са увеличени, но за сметка на ДМС-то

сестрите
Да работят в "комбина" си обещаха протестиращите сестри и премиерът Бойко Борисов

В опит да погаси поредният пожар и да намери решение как да вдигне заплатите на сестрите, премиерът Бойко Борисов направи екзотично предложение – лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските специалисти. „Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите“, заяви Борисов по време на двучасовата им среща тази вечер в кабинета му в Министерски съвет. На нея присъстваха представители на протестиращите, както и четирима министъри – Кирил Ананиев, Томислав Дончев, Деница Сачева, а по-късно беше извикан и Младен Маринов.

сестрите

От думите на премиера стана ясно, че той трудно прави разлика между Клективен трудов дговор и Национален рамков договор. „Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува“, каза той пред сестрите. Всъщност може, тъй като директорите не са длъжни да подписват КТД. „Задължителен е НРД за всички лечебни заведения, които имат договор с НЗОК“, внесе уточнение здравният министър Кирил Ананиев. По думите именно затова точно в НРД е вкаран текст, според който болниците ще дават 50 % от приходите си по каса за заплати, а съотношението на възнагражденията между лекари и сестри ще е по-справедливо. Ананиев отдавна предложи то да е 2,2:1,7:1 съоветно зза доктор, сестра и санитар. Само преди два дни обаче БЛС изнесе други параметри, заложени в новия рамков договор – поне 35 % от приходите да са за заплати, като 22 % ще са за лекарите, а 13% – за сестрите. Кой не е разбрал за какво се договорят вероятно ще стане ясно на 23 декември, за когато е насрочена среща между БЛС и НЗОК за финално обсъждане на проекта на НРД 2020-2022 г.

сестрите
Бойко Борисов чака сестрите да се качат в кабинета му

„Имаме ли нужда от толкова болници и трябва ли да се отриват нови частни?“, потита премиерът и сам си отговори, че лечебните заведения у нас са много, като не всички са нужни. „Именно заради това предложихме въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува“, каза Борисов. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

сестрите

От своя страна медицинските сестри алармираха министър-председателя, че в страната няма нито една болница, която да е изрядна и да спазва напълно всички нормативни документи и закони. И помолиха Борисов да се намеси. В отговор той примика вътрешният министър Младен Маринов и разпореди полиция, икономическа полиция, ДАНС и прокуратурата да влязат в лечебните заведения и да разкрият кой и как точи НЗОК. „Корупцията ми е силната част“, похвали се Борисов. Сестрите признаха още, че им се налага да пишат фалшиви пътеки и болнични. Освен това трябвало да работят на няколко места, за да изкарат нормални заплати. „В много от болниците има увеличение на работните заплати на медицинските специалисти, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране“, посочи Мая Илиева, една от лидирката на протеста. Така, по думите ѝ, на някои места се получават дори по-ниски възнаграждения.

В крайна сметка, след обещания от властта за по-строг контрол над болниците при харченето на пари и нова среща след Нова година за начертаване на нужните реформи, медицинските сестри обявиха, че ще вдигнат палатковия лагер и временно ще спрат протестите.

СПОДЕЛИ