Медицински сестри спят на палатков лагер пред МС

Искаме стартово възнаграждение от две минимални заплати и премиерът Борисов да бъде гарант, че това ще се случи, заяви Мая Илиева

2213
палатков лагер
Снимка: Дарик

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер пред Министерския съвет. Начело с Мая Илиева, лидер на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти, част от протестиращите се заканиха и да нощуват в палатките. Те смятат лагерът да остане и утре, като приканват и гражданите да ги подкрепят.

Мая Илиева обяви, че демонстрацията ще продължи докато представители на новия синдикат не бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов. “Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се, искаме стартово възнажраждение от две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън“, заяви Илиева.

медицински сестри

В протест се включиха медицински специалисти от цялата страна и поискаха кардинални реформи в системата на здравеопазването. „Нямаме политически искания, държам само договореното с министър Кирил Ананиев да се изпълни – по-добри условия за работа, по-високо заплащане, прозрачно разпределение на публичните средства, осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението. Не е редно държавата да финансира частни дружества. Не е редно да се искат от пациентите какви ли не измислени такси“, обясниха протестиращите.

Това е пореден път, в който сестрите излизат на улицата, за да изразят недоволството си, засега с частичен успех – увеличение на заплатите до 950 лева, но не във всички болници.

СПОДЕЛИ