Увеличават цените на над 200 клинични пътеки

Ръстът е средно с 14 %, скача и капатицията за джипитата, а спорната точка, която ограничава безплатните лекарства за хронично болните, отпада

679
клинични пътеки

Повече от 200 клинични пътеки ще бъдат увеличени средно с 14%. Това предвижда проектът на новия НРД 2020-2022 г. По най-спорния момент – ограничаването на безплатните лекарства за хронично болните БЛС и НЗОК са постигнали съгласие и точката, която предизвика напрежение, ще отпадне, увери председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Припомняме, в проекта на НРД бе записано, че здравната каса няма да заплаща повече от две лекарства за едно заболяване.

„Другите новости са намаляването на предвидените обеми за прием в болница със 7%, по-гъвкав механизъм по отношение на месечните бюджети на лечебните заведения и премахването на ограничението на лимита за профилактика“, обясни д-р Маджаров преди началото на 71-я извънреден Събор на БЛС, който се очаква да даде мандат на ръководството на съсловната организация да подпише рамковия договр.

Общопрактикуващите лекари пък ще да могат да правят профилактимни прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи. За тях има и увеличение на капитацията. Това са парите, които джипитата получават за всеки пациент, записан в листите им. Така за децата личните лекари ще получават вече по 1,80 лева, вместо досегашните 1,50 лева, за възрастните до 65 години – по 1,20 лева, вместо по 1,15 лева, а за хората над 65 години ще взимат по 1,85 лева при досегашни 1,58 лева.

„Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. Спроният чл. 49 няма да го има, ще бъде добавено предложението на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4. Смятам, че този текст, така както е останал в проекта, предложен от НЗОК, е техническа грешка. Нито за лекарите, нито за пациентите ще има затруднение при изписването на медикаменти“, поясни д-р Маджаров.

По думите му, ако документът бъде подписан, това ще позволи увеличение на заплататие на докторите и сестрите, ще има предвидимост в системата, както и  повече пари за лечението на пациентите.

СПОДЕЛИ