Медсестрите си учредиха синдикат

Структурата ще защитава трудовите им права

1172
сестри

Медсестрите учредиха свой собствен синдикат, а идеята е той да защитава трудовите им права. Това съобщи една от организаторките на периодичните протестни действия Мая Илиева. Структурата ще се нарича „Синдикат на българските медицински специалисти“. Учредители са както сестри, така и акушерки, физиотерапевти и фелдшери.

 „Изградихме структура, която да ни защитава пред институциите“, обясни Илиева, с аргумента, че по време на протестите през годината сестрите не са получили подкрепата на казионните синдикални и съсловни организации. Синдикатът ще следи къде са нарушени трудовите права на сестрите. По думите на Илиева към момента 90 на сто от болниците се налага да нарушават законите заради липса на кадри.

„Организацията си поставя за цел да достигне национална представителност. Първата изява ще бъде на 15 декември на протеста пред МС“, добави Илиева. Тя припомни, че въпреки срещата си с министър Кирил Ананиев и постигнатите придобивки за гилдията, сестрите ще продължат протеста, докато не се направят реформи в здравеопазването и не се промени начина на финансиране на лечебните заведения. Те настояват и за среща с  премиера Бойко Борисов.

СПОДЕЛИ