Когато ХИВ-позитивен се лекува, то той не е заразен

Имаме лекарства, с които инфектираните младежи доживяват до до 78 години, заяви Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн - България

ХИВ-позитивен
Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн – България

Когато един ХИВ-позитивен пациент се лекува, вирусът става неоткриваем и този човек не може да зарази никого. Това подчерта проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в пловдивската „Свети Георги“ по време на семинар за журналисти, посветен на по-голямата информираност на обществото по темата ХИВ, модерните медикаменти и все още непреодоляната стигма към пациентите у нас. Най-страшното, по думите й, е когато лекари отказват хирургични интервенции, а зъболекарите дори прегледи на ХИВ-позитивни. „Понякога самите ние съветваме нашите пациенти да крият своя статус, за да не им откажат операция. Те не са виновни, стигмата битува дори сред колегите ни“, призна проф. Стойчева. И още веднъж подчерта, че социалната изолация на инфектираните е абсолютно излишна, тъй като докато те са на терапия, не са заразни.

„Хапче срещу СПИН има, но срещу стигмата не“, обобщи ситуацията Александър Миланов от Националната пациентска организация.

„Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Представяте ли си – до преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса“, заяви Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн – България. По думите й компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии. „В ГлаксоСмитКлайн се ангажираме да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете, няма да бъде изоставено“, обясни  Лиза Бонадона и добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост. И даде пример, че ако млад човек, инфектиран с вируса на ХИВ започне терапия веднага, то той би доживял до 78 години, което е повече от средната продължителност на живота в много страни, включително и в България.

„Изключително горди и щастливи сме да кажем, че в България достъпът до терапия е значително подобрен благодарение на голямото партньорство между индустрията, пациентите, институциите и здравните заведения“, подчерта още генералният мениджър на ГлаксоСмитКлайн за страната ни. По думите й компанията е единствената в света, изцяло отдадена на проблема ХИВ и СПИН.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пък отчете, че у нас откриваемостта на ХИВ-позитивните е 91% и припомни, а на безплатна терапия са между 90 и 94 на сто от дигностицираните. От тях пък при над 90 % се постига добър контрол на  вирусния товар и прави ХИВ практически неоткриваем при кръвните им изследвания. Или с други думи България е постигнала т.нар. цел 90-90-90, но все още над пациентите тегне стигмата от това, че са носители на ХИВ.

СПОДЕЛИ