Тестват безплатно за кожни алергии в „Александровска“

Всеки, който има оплакване, може да се прегледа без пари и направление от 25 до 28 ноември, необходимо е само да си запише час

988
алергии

От 25 дo 28 ноември 2019 г. УМБАЛ „Александровска“ по традиция ще бъде част от Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии, която тази година е насочена към професионалните алергични заболявания и атопичния дерматит.

По време на кампанията гражданите ще бъдат преглеждани безплатно от 8.30 до 12.30 ч., в кабинет №122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след предварително записване на тел. 02/9230454 и 02/9230495. При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания. Направления от личния лекар не се изискват, но е препоръчително да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията, уточниха от болницата.

Алергологичното тестуване е единствения доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергии, а прогнозите са, че през 2050 г. половината от хората на Стария континент ще бъдат засегнати от тях и всяко второ дете в индустриализирания свят ще се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска.

Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени – бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др., строителни работници, стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози и други. Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката.

СПОДЕЛИ