Медицинските сестри пак на протест на 15 декември

Този път те се разгневиха на депутати от здравната комисия, които отхвърлиха и двата закона за съсловните организации

2501
сестри

Парламентарната здравна комисия отхвърли и двата законопроекта, които предвиждат медицинските сестри, акушерките, физиотерапевтите, лекарските асистенти и фелдшерите да имат свои собствени съсловни организации, а не да бъдат представлявани от една, както е до момента.

Припомняме, това беше основно искане на протестиращите специалисти по здравни искани, наред с увеличение на заплатите, и след като днес депутатите не подкрепиха настояването им, те се заканиха, че отново ще излязат на улицата. Лидерката на протестите Мая Илиева заяви, че сестрите няма да се откажат. „Ще има нов голям протест на 15 декември, на който отново ще напомним за своите искания, които към момента още не са намерили решение, въпреки обещанията“, обясни тя. Илиева добави, че са писали и до президента, призовавайки Румен Радев да сезира Конституционния съд заради това, че са дискриминирани по признак професия. „Има регулирани професии, които имат право да бъдат в отделни, самостоятелни организации, пък само ние трябва всички да бъдем натикани в един общ кюп, което абсолютно ни дискриминира по отношение на останалите, които са в направление медицина, дентална медицина и фармация. Всички те имат отделни съсловни организации“, настоя тя.

Зад предложението всяка отделна професия да има своя съсловна организация застанаха само от БСП и „Обединени патриоти“, които са и автори на двата законопроекта. ГЕРБ и ДПС бяха против. Предложението не получи подкрепата и на здравното министерство, Българския лекарски съюз, както и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), която в момента представлява именно медицинските сестри, акушерките и фелдшерите.

Медицинските специалисти мотивират исканията си с това, че като имат отделна съсловна организация, ще имат и по-добро представителство и ще се обръща повече внимание на проблемите във всяка една от различните професии.

„Министерство на здравеопазването принципно подкрепя предприемането на мерки, включително и законодателни, насочени към гарантиране на равнопоставеност и представителност на отделните професии в органите на управление на съсловната им организация. Вярваме, че еднаквата степен на защита на професионалните интереси на отделните професии е особено важно за изпълнението на делегираните от държавата функции на съсловната организация“, коментира зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той подчерта, че понятието „съсловие“ е по-широко от понятието „професия“ и затова няма пречка няколко професии да се обединяват в една съсловна организация. „Отчитайки именно това обстоятелство в закона е избрана формата на асоциация, т.е. на обединение на медицински специалисти от отделни професии. Така е отчетен от една страна разнородният характер на професиите от професионално направление „Здравни грижи“, а от друга страна се препятства прекомерното раздробяване на съсловните организации в областта на здравеопазването“, допълни той.

 

СПОДЕЛИ