Д-р Асен Меджидиев: Лекарите са отдадени на пациентите

Обобщенията, вменяващи вина на цялото съсловие, не са в интерес на общество, заявиха от СЛК

931
СЛК
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

Категорично и най-отговорно заявявам, че лекарите не просто работим, а сме безрезервно  отдадени на пациентите и професията си. Няма думи, с които да се опише как се чувстваме, когато лечението е неуспешно и загубим пациент, независимо от положените усилия. Това заяви председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев по повод починалото 3-годишно дете.

„Вярваме в работата и обективността на компетентните институции и органи, ето защо съсловната организация ще окаже пълно съдействие при изясняване на случая, така че да бъде съхранен авторитетът на лекарите и  доверието на пациентите“, уточни д-р Меджидиев.

Днес Управителният съвет на Столична лекарска колегия на БЛС проведе извънредно заседание по случая със смъртта на Алекс. Припомняме, родителите му са потърсили помощ в Педиатрията, „Лозенец“ и „Пирогов“, а след фаталният край трагичната история стигна до премиера Борисов. Той пък нареди незабавно отстраняване на директорите на тези лечебни заведения – д-р Димитър Русинов, проф. Любомир Спасов, проф. Асен Балтов. Предварителната проверка,, назначена от МЗ, засега показва, че детето е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония.

„Пълният състав на УС единодушно се обедини около становището, че обобщенията, вменяващи вина на цялото лекарско съсловие, не са в интерес нито на съсловието, нито на пациентите, нито на цялото общество. Нека да не забравяме, че доверието между лекар и пациент е необходимо на всички, а в момент като този то е по-крехко и деликатният подход към него е наложителен“, решиха шефовете на медиците в София.

Освен това комисията по лекарска етика към СЛК на БЛС се събра на извънредно заседание с цел разглеждане професионалните и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на лекарската професия и във връзка с писмо от директора на ИАМО. Комисията е разгледала подробно и всички медийни публикации, както и изказванията на длъжностни лица по конкретния случай.

„Към настоящия момент в КПЕ на са постъпвали сигнали в писмен вид и КПЕ не откри в медийните изявления нарушения на морално-етичните правила в отношенията лекар-пациент. Достъпът до медицинска помощ, своевременност и пълен обем на медицинската услуга е изцяло в правомощията на Изпълнителната агенция медицински надзор. КПЕ ще се произнесе в спешен порядък по всеки постъпил сигнал (жалба) относно нарушения на Кодекса на Професионална етика на лекарите в България за детето, починало на 14. 11. 2019 г.“, се казва в съобщението на СЛК.

СПОДЕЛИ