Пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове убила 3-годишното дете

Предварителният доклад от проверките в трите болници с отстранени директори вече при здравния министър, той назначи още експертизи

1020
пневмония

Тежка двустранна хеморагична пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове е причина за смъртта на 3-годишния Алекс. Това става ясно от предварителния доклад от извършваната проверка в трите лечебни заведения, в които родителите на момченцето са потърсили помощ – Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, „Лозенец“ и „Пирогов“, съобщиха от здравното ведомство, където докладът пристигна на бюрото на министър Кирил Ананиев късно тази вечер. Според документа, пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди назабавното отстраняване на тримата директори на болниците, имащи отношение по случая и само час след заръката д-р Русинов, проф. Спасов и проф. Балтов се явиха в МЗ, за да  получат заповедите си за временно отстраняване.

„В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес“, обясниха от пресцентъра на здравното ведомство. Очевидно обаче нито снетите обяснения, нито предварителният доклад дават достатъчно яснота по случая и затова министър Ананиев е възложил провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог.

На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад, който трябвало да бъде готов в края на следващата седмица.

 

СПОДЕЛИ