Първият трансплантиран с бял дроб у нас почерпи Ананиев с кафе

Ако има донори, ще има и още присаждания в болница „Лозенец“, заяви здравният министър

737
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на финансите

Първият трансплантаран с бял дроб у нас вече е добре, диша самостоятелно и провежда рехабилитация, съобщи здравният министър Кирил Ананиев в парламента. Така той отговори на въпроса на депутата от БСП проф. Георги Михайлов какво ще се предприеме, ако възможности за белодробна трансплантация наистина са налице в България, независимо с или без международно участие. Повод за въпроса бе извършеното присаждане на бял дроб на 70-годишен пациент в болница „Лозенец“, за което Скенер.нюз пръв съобщи.

„За да се уверя, във вторник, 12 ноември, лично посетих пациента с двама представители на пациентски организации в УБ „Лозенец“, за да се запозная със състоянието му. Човекът ни посрещна, самостоятелно се движи, без кислород, във видимо добро настроение, съвсем приятелски даже ни почерпи и кафе“, разказа Ананиев. Скенер.нюз пък научи, че кафето е било турско, а представителите на пациентите са подарили на трансплантирания мъж икона на „Св. Георги“.

По думите на министъра всяко лечебно заведение в страната има право да предприема действия за повишаване на квалификацията на работещите в него медицински специалисти, в това число и в сферата на трансплантациите, в сътрудничество с български и чуждестранни университети и клиники. „Реализацията на такива проекти не е в противоречие с политиката на компетентните български институции, особено като отчитаме необходимостта за стартиране на белодробните трансплантации в България във възможно най-ранен срок“, коментира той намеците, че все още у нас няма подготвени кадри за такива трансплантации, предвис факта, че обучението им ще започне през януари догодина във Виена.

„Университетска болница „Лозенец“ има разрешение за извършване на трансплантация на бял дроб. По време на целия процес МЗ и ръководството му бяха непрекъснато информирани за случващото се. Дежурният екип на ИА „Медицински надзор“ координира действията по донорската ситуация, транспортирането на донора от Варна до София и всички действия преди извършване на трансплантацията. След приключване на операцията бе изнесена информация пред медиите, първо от трансплантационния център, какъвто е нормалния ред, а след това и от Министерство на здравеопазването“, обобщи Ананиев, макар официални изявления от директора на „Лозенец“ и водещ операцията проф. Любомир Спасов все още да няма.

По думите на министъра ведомството му и агенция „Медицински надзор“ продължават своята работа, насочена към обучения на български специалисти, изграждане на двустранни отношения със страни с развити трансплантационни програми и реализиране на национални мерки за изграждането на съвременна система по донорство и трансплантация, която да предостави на всеки нуждаещ се български гражданин равни и адекватни възможности за трансплантация.

„Този въпрос касае една немалка листа от чакащи за трансплантация български граждани, които ще бъдат поставени в много рискова ситуация, ако това начинание, което се извършва в болница „Лозенец“, не се подкрепи, за да може да се превърне в рутинна интервенция през следващите 12-13 месеца и то да може да обхване голямата част от листата за чакащи за белодробна трансплантация. Бих искал да Ви насърча успоредно с подготовката на екипите, които отиват на обучение, да се наблегне на този проблем – подпомагането на клинична база „Лозенец“ за извършването на белодробни трансплантации“, добави пък проф. Михайлов.

„Нямаме различия във вижданията какво трябва да се случи в страната по отношение на трансплантацията на бял дроб. В УБ „Лозенец“, заедно с екипа от Хановер, ще бъдат направени толкова трансплантации, колкото донори имаме и разбира се според съответствията им с пациентите“, отвърна министър Ананиев.

СПОДЕЛИ