Първият ден от болничните вече няма да се плаща

Мярката влиза в сила от 1 януари догодина, решиха ГЕРБ и патриотите, синдикатите обаче категорично против

671
болнични

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничните няма да се плаща от никой, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха представители на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ след заседание на съвета на коалицията днес, без да кажат кой от тях е вносител на предложението. Решението е прието и от Изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов.

В момента първите три дни от болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Според работодатели обаче част от болничните са фалшиви, заради което първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. През септември подобно предложение направи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега – от работодателите. Според вицепремиера Красимир Каракачанов, мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане и удължаване на почивни дни.

На практика обаче мярката ще удари не само работниците, които се сдобиват с фалшиви болнични, но и съвестните, имали нещастието да се разболеят. Припомняме, преди два месеца дискусията относно това кой и как да плаща болничните отново се разгоря, като имаше различни предложения, включително и да връщаме пари, ако не ни намерят вкъщи по време на отпуск по болест.

Статистика на Националния осигурителен институт (НОИ) показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличили с 50 на сто.

Синдикатите обаче реагираха светкавично и обявиха, че са категорично против. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ уточниха, че няма да приемат такова решение да се приеме между двете четения на бюджета за догодина и настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, тази мярка няма да ограничи фалшивите болнични, а само ще удари по всички, които съвестно си плащат осигуровките.

СПОДЕЛИ