България на 16-то място в ЕС по смърт от антибиотична резистентност

В процес на разработване са 51 нови антибиотици, но въпреки това заплахата е голяма, предупреждават експерти

543
антибиотична резистентност

България е на 16-то място в ЕС по смърт от антибиотична резистентност, а  първенци са Италия и Гърция. Това съобщи д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър за контрол на антимикробната резистентност в Световната здравна организация – офис Европа по време на кръгла маса по проблема в Народното събрание. По думите му в момента в процес на разработка са 51 нови антибиотици, но въпреки това заплахата е голяма и в следващите 30 години се очаква над 2 млн. души в света да починат от инфекции, на които познатите досега медикаменти вече няма да действат.

Необходимо е във възможно най-кратки срокове да бъде приет Национален план за действие срещу антимикробната резистентност и от превантивни кампании за намаляване заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик – около това мнение се обединиха лекари, експерти и депутати. „Отговорното използване на антибиотиците е ангажимент на практикуващите медицина и на правещите политика в здравеопазването“, подчерта председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. По думите й  голям проблем у нас е самолечението с антибиотици.

„Антибиотичната резистентност е скрита пандемия“, алармира зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Той уточни, че се увеличава броят на докладваните смъртни случаи в следствие на резистентност в ЕС, както и че във всички класове антибиотици се наблюдава резистентност, включително и към новите.

СПОДЕЛИ