Шефът на болницата в Пазарджик с пожизнен ТЕЛК заради изкуствена става

Председателите на двете комисии, които издават решенията за инвалидност в цялата област, са освидетелствали своя директор д-р Васил Вълчев и себе си

1723
Пазарджик
Д-р Васил Вълчев, директор на МБАЛ-Пазарджик

Директорът на държавната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев, прочула се с кардиолога д-р Петър Лазов, който получавал 57 000 лева месечна заплата, се оказа с пожизнен ТЕЛК.

За съмнения за фалшиви ТЕЛК решения в Пазарджик, алармира Нова телевизия. ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора д-р Вълчев.

Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са били освидетелствани от собствените си комисии. Председателят на едната от тях – д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Оказа се, че няма никакъв проблем с равновесието, твърди разследването на Васил Иванов. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха – 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест, според стандартите, не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.

Проверка установи, че това съвсем не е така и лекарят чува без проблем името си. Преди време една от лекарките в болницата и бивш член на ТЕЛК разбира за случая и сигнализира. „В болницата се говореше и оттам разбрах. Взех нещата в свои ръце. Успях да взема ТЕЛК решенията и ги ксерокопирах. Оказа се, че всичко е истина”, заяви д-р Димитрия Чалъкова, бивш член на ТЕЛК.

Директорът на болницата Васил Вълчев не обръща внимание на случая. Не назначава дори проверка. Всъщност прави едно единствено нещо – през 2016 година самият той се явява на ТЕЛК комисия пред споменатите свои подчинени, също с увреждания по документи, и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

Сред заболяванията, вписани в решението, е и скъсан ахилес. Има много спортисти, които след такава травма се възстановяват напълно и продължават да се състезават. Друга от диагнозите му е сменена тазобедрена става. При положение, че когато се сменя ставата, състоянието на пациента не се влошава, а точно обратното – подобрява се. Така директорът на болницата Васил Вълчев се оказва с 82% нетрудоспособност заради диагнозите, записани в решението на комисията, съставена от подчинените му лекари.

СПОДЕЛИ