Ананиев и пациенти подписаха меморандум за трансплантациите

Нека по-често говорим със семействата си за донорството, призова зам.-здравният министър Бойко Пенков

389
Ананиев

Здравният министър Кирил Ананиев и представителите на съсловни и пациентски организации подписаха меморандум за сътрудничество в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

С подписването на документа организациите се съгласиха активно да си взаимодействат за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Общата цел е да бъде повишена осведомеността на обществото относно същността и значението на донорството и трансплантацията.

Приоритет на инициативата е необходимостта да се говори по темата в семейството и в приятелския кръг. Акцентите са и популяризирането на донорската карта, промяната на обществените нагласи спрямо донорството, развенчаването на митовете относно донорството и трансплантациятаи работата в посока намаляване броя на отказите на близките да дарят органите на починал.

Днес беше засадено и лирово дърво в района на НДК, за да напомня за донорите на органи, благодарение на които са спасени човешки животи. „Нека по-често говорим със семействата си за донорството и трансплантацията. Донорската карта, която е част от Националната кампания „Да! За живот!“, е добър повод за такъв откровен разговор с близките ни“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Ананиев

Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. „Почти всеки месец у нас има донорска ситуация и благодарение на нея има успешно трансплантирани пациенти, но това трябва да се случва по-често, защото е голям броят на чакащите“, добави Пенков.

Училища по изкуствата и по културата също ще се включват в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията и казват: „Да! За живот!“ чрез различни творчески инициативи и авторски проекти. Възпитаниците на музикални и художествени училища ще предадат своите послания за живот със специално подготвени изяви – флашмоб, паради, песни и джаз изпълнения. Техните представления ще се състоят утре и в сряда на 8 места в различни краища на страната. Акциите ще бъдат изпълнени в големите междучасия в училищните дворове или на централни градски улици. Целта им е чрез силата на музиката и изкуството да допринесат за насочване вниманието на цялото общество към по-доброто разбиране на темата за донорството и привличане на общественото внимание към нея.

СПОДЕЛИ