„Св. Анна“ отваря национален център по лицево-челюстна хирургия

При спешна ситуация лекарите ще могат да стигат до всяка точка на страната с хеликоптер, а в болницата ще работи и денонощен зъболекарски кабинет

4431
Д-р Константин Димов

Национален консултативен център по лицево-челюстна хирургия ще заработи до дни в столичната УМБАЛ „Св. Анна“, а специална телефонна линия ще е на разположение денонощно на хирурзи и пациенти. Това съобщи ръководителят на новото звено д-р Константин Димов, цитиран от в. „Труд“. В центъра ще работят още доц. Васил Свещаров, който е главен координатор на експертния съвет към МЗ по лицево-челюстна хирургия и членът на съвета доц. Боян Владимиров.

„В болницата се използва технология за заместване на увредени или липсващи костни структури посредством индивидуални 3D импланти“, посочи още д-р Димов. По думите му модерната техника, с която ще разполага клиниката, ще съкращава наполовина времетраенето на операциите.

В момента тече последната част от ремонта на клиниката по ЛЧХ, за да може условията да отговарят на стандартите на ЕС. Поръчаната медицинска техника е от последно поколение, а откриването на първия по рода си у нас Национален център по лицево-челюстна хирургия ще е на 9 декември, уточниха за Скенер.нюз от „Св. Анна“. Инвестицията е изцяло със средства на болницата.

Българските хирурзи пък ще имат възможност да работят в тясно сътрудничество  с най-добрите техни колеги от Германия и Русия.

И тъй като „Св. Анна“ разполага с хеликоптер и площадка, Националният консултативен център ще може да изпраща лекари до всяка точка на страната при спешна ситуация. Така пациенти, които не могат да бъдат транспортирани по медицински причини до болницата, пак ще могат да получат помощ от най-добрите хирурзи.

„В лечебното заведение ще отвори врати и денонощен дентален център, в който зъболекари и специалисти по орална хирургия ще бъдат на разположение на пациентите 24/7“, добави д-р Константин Димов. В София няма друга болница, в която да има зъболекарски кабинет.

СПОДЕЛИ