Личните лекари настояват за още 6 млн. лева

Като процент от бюджета на НЗОК средствата за първична медицинска помощ намаляват всяка година, алармира доц. Любомир Киров

540
лекари
Доц. Любомир Киров

Личните лекари настояват за допълнителни 6 млн. лева в бюджета на касата за догодина, вместо предвиденото увеличение за първична извънболнична медицинска помощ от 19 млн. лева. „Във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета на НЗОК заявяваме нашето несъгласие с първоначално обявеното увеличение на парите за ПИМП от 19 млн. лв., което е с 6 млн. лв. по-малко от заявените от нас 25 млн. лева. Настояваме да бъде взето под внимание и одобрено нашето предложение“, пише председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева, министъра на финансите Владислав Горанов, управителя на касата д-р Дечо Дечев, шефа на БЛС д-р Иван Маджаров и заместника му д-р Николай Брънзалов, както и до медиите.

„За 2020 г. вече бяха обявени ръст на заплатите в публичната сфера с 10% и увеличение на минималното възнаграждение с 9%, както и ръст от 395 млн. лева в бюджета на НЗОК, с което той ще достигне размер от 4,744 млрд. лева. Едва ли е необходимо да коментираме „значимостта“ на спестените 6 млн. от бюджета за ПИМП на фона на 4.744 милиарда лева и каква друга „празнина“ във финансирането на здравеопазването биха запълнили“, подчертава в писмото си доц. Киров. По думите му предвиденият за първична извънболнична помощ бюджет би трябвало да осигури поддържане на съществуването на практиките на джипитата като покрива разходите и възнагражденията, а също така и осигуровките и данъците. „В системата на ПИМП, освен близо 4200 лични лекари, работят още около 4000 медицински специалисти, в т.ч. медицински сестри и още други сътрудници, свързани с дейността ни, което означава, че съобразно законите от предвидения първоначално бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, след това 10% данъци и ако има дивиденти – още 5%. Правим тези уточнения, за да се избегне погрешната представа, че средствата, които изискваме като бюджет автоматично се превръщат в чисти доходи, които влизат в джоба на джипитата“, подчертават от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Доц. Киров отбелязва и низходящия тренд на ръста на бюджета за ПИМП, който при предвиденото за 2020 г. увеличение от 19 млн. ще се задълбочи и така средствата за джипитата за догодина ще са 5,2 % от бюджета на касата, при 5,4 % през тази и 5,8 % през минлата година.

„Настояваме бюджетът за ПИМП за 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо този за 2019 г., което е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.  Допълнително ще предоставим предложение за разпределението на тези средства по пера“, завършва писмото доц. Любомир Киров.

 

СПОДЕЛИ