Пациентите писаха тройка на здравната система

Основните проблеми са ниското качество, високото доплащане и лошото състояние на болниците, но българите продължават да вярват на лекарите

554
здравната система

Среден 3 – толкова пишат пациентите на здравната система. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Тренд“. Те бяха обявени по време на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, организирана от БЛС, БФС и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Изследването е извършено в периода 11-18 октомври, сред 1006 пълнолетни граждани.

Почти 70% от запитаните отговарят, че посоката, в която се развива системата, е лоша. При реален досег с нея обаче 40 на сто са казали, че са доволни. А това говори за разминаване в образа, който създават медиите и реалното състояние, коментира Димитър Ганев от „Тренд“. По думите му хората имат високо доверие в медицинските специалисти, като на първо място със 70 на сто одобрение са фармацевтите, следвани с 65 на сто положителни оценки за сестрите и 64 на сто – за лекарите.

Всеки втори българин обаче е трябвало да бръкне в джоба си и да доплати за медицинска помощ. За диагностика и изследвания са доплащали 19%, 15% – за лекарства и 13% – за консумативи, пирони, изкуствени стави и др., показват още данните на „Тренд“.

Близо 86 на сто от запитаните отговарят, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, а 95 на сто смятат, че парите трябва да се изразходват по-ефективно, но почти никой не е съгласен здравната вноска да се вдига.

Повече от половината от българите са на мнение, че пациентите нямат добър достъп до лекарства,38 на сто пък смятат, че трябва да се инвестира повече в реновиране на държавните болници.

Според 46% от анкетираните основният проблем в здравеопазването е ниското качество, 43 % са категорични, че водещ въпрос за решаване е високото ниво на доплащане както за медицински услуги, така и за лекарства. Сред проблемите са още лошите условия в болниците, слабият контрол над публичните средства, недостатъчното финансиране и липсата на кадри.

СПОДЕЛИ