Със среднощна трансплантация спасиха 46-годишен мъж във ВМА

Донорът е 40-годишна жена от Варна, починала след мозъчен кръвоизлив

5597
орган
Животът в ръцете на проф. Никола Владов

Среднощна 6-часова трансплантация извърши екипът на проф. Никола Владов във ВМА и успя да спаси 46-годишен мъж от Царево. Реципиентът е бил в крайна фаза на чернодробна недостатъчност, но благодарение на решението на близките на 40-годишна жена от Варна, починала след мозъчен кръвоизлив, да дарят органите й, мъжът получава втори шанс.

„Пациентът е в задоволително състояние, контактен, адекватен, диша самостоятелно. Предстои му период на възстановяване“, обясни проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА. По думите му операцията е минала много добре, с почти никаква кръвозагуба за пациента, а дробът е заработил веднага.

Това е поредна успешна трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов и четвърта за тази година. В същото време в листата на чакащите са записани 51 българи, които се нуждаят от нов черен дроб.

Общо чакащите за трансплантация у нас са близо 1200 души, а през тази година орган са получили едва 25 нуждаещи се. На други 10 пациента са присадени бъбреци и черен дроб от живи донори.

СПОДЕЛИ