95% по-малко вредни вещества в парата от IQOS

150 000 българи вече пушат бездимните устройства на Филип Морис, компанията пуска на пазара нов модел - IQOS 3 DUO

IQOS

IQOS нагрява тютюна до прецизна температура без да го гори, така че пълнолетните потребители да могат да се насладят на вкуса на истински тютюн, но с 95% по-малко вредни вещества в образуваната пара в сравнение с цигарения дим. Това показва съвкупността от клинични данни, получени от Филип Морис Интернешънъл (ФМИ). От тях става ясно още, че пълното преминаване на системата за нагряване на тютюн е по-малко вредно от продължителното пушене. Събраните научни доказателства също така сочат, че употребата на IQOS няма негативно въздействие върху качеството на въздуха на закрито, а мнозинството пълнолетни пушачи, които преминават изцяло на устройството, спират да пушат конвенционални цигари, което превръща IQOS в една убедителна бездимна алтернатива.

Затова и на 4 ноември 2019 г. Филип Морис България ще пусне на родния пазар новата версия на системата за нагряване на тютюн IQOS 3 DUO. Дизайнът на устройството е като този на IQOS 3, но най-новата версия притежава някои нови характеристики, разработени по препоръка на потребителите и ще се предлага в четирите основни цвята, ще има и лимитирана серия с цвят меден.

IQOS 3 DUO представлява иновация, която позволява две последователни употреби без презареждане на холдъра, като осигурява и много по-бързо зареждане на самия холдър в джобното зарядно. Това пък, според изследователите на компанията, ще улесни пълното преминаване на пълнолетните пушачи към бездимните алтернативи.

„С това Филип Морис Интернешънъл затвърждава ангажимента си да предлага водещи за индустрията продукти, които предоставят възможност на настоящите пълнолетни пушачи, които не искат да се откажат от употребата на тютюн, да преминат максимално бързо на по-малко рискова алтернатива на конвенционалните цигари“, заяви Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ. По думите му вече над 11 милиона пълнолетни пушачи по света са избрали IQOS, като над 70% от тях (близо 8 милиона) са спрели да пушат и са преминали изцяло на системата за нагряване на тютюн. „В България около 150 000 души са избрали да преминат на IQOS“, добави Каланцопулос. Той уточни, че ФМИ си поставя глобална цел към 2025 г. поне 40 милиона пълнолетни пушачи,  които иначе биха продължили да пушат конвенционални цигари, произведени от ФМИ, да преминат на по-добри бездимни алтернативи, а бездимните изделия да заемат поне 30% от продажбите на компанията.

За потребителите е важно да се отбележи, че устройствата за нагряване на тютюн като IQOS и електронните цигари се различават съществено по своите характеристики и дори са разделени в две отделни категории в Закона за тютюна и свързаните изделия. От началото на тази седмица има нови изисквания за информацията, която производителите на е-цигари трябва да предоставят към регулатора на тези изделия – Министерството на икономиката. По този начин ще има повече яснота за това кой какво внася и продава в България – така, както е за цигарите и нагреваемите тютюневи изделия.

Една от основните разлики е, че при устройствата с нагряване има нагряване на истински тютюн, докато при електронните цигари се нагрява никотинова течност или никотинова смес. Точно съставът на тези смеси е изключително важен и там се крие проблемът, който в момента се разследва в САЩ. Припомняме, след поредица от смъртни случаи и още стотици пациенти с белодробни оплаквания, Американската агенция по храни и лекарства проведе множество спешни изследвания и смята, че зад мистериозната болест стоят незаконни течности, използвани за електронни цигари, съдържащи Тетрахидроканабинол (или THC, психоактивното вещество в растението марихуана). Много от анализираните проби с THC също така съдържат значителни количества витамин Е ацетат.

Освен това скандалът няма как да е свързан с IQOS, тъй като продуктът се продава в САЩ едва от 4 октомври. Преди това системата за нагряване на тютюн на ФМИ преминава дългосрочна и строга научна оценка и чак на 30 април тази година, Американската агенция по храни и лекарства позволява на фирмата производител да продава IQOS на американския пазар, давайки становище, че е подходяща за общественото здраве. Дефиницията „подходящо за опазване на общественото здраве“, която FDA прилага означава, че с оглед населението като цяло, новите продукти не могат да представляват същата или по-голяма вреда за общественото здраве от тютюнопушенето (т.е. те трябва да причиняват по-малко вреда от конвенционалните цигари).

СПОДЕЛИ