Само 70 млн. лева за лечение в чужбина

НЗОК ще се разплаща със западните каси и фондове с пари от тазгодишния бюджет, за българските болници обаче няма

400
лечение в чужбина

Само 70 млн. лева за лечение в чужбина са предвидени в бюджета на касата през следващата година. В същото време просрочените дългове на НЗОК към чужди болници и каси са 135 млн. лева, а общо задълженията са над 270 млн. лева.

„С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове“, съобщи пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева. Прогнозите сочат, че очакваният излишък, който ще формира бюджета на НЗОК за годината, ще е около 150 млн. лв. Колкото дължи касата и на българските болници за т.нар. надлимитна дейност, която е извършена, но не е платена. И очевидно ще си остане неплатена за повечето лечебни заведения, освен за тези, които са спечелили делата си срещу НЗОК на всички инстанции и имат изпълнителен лист.

„Допълнителен източник за лечение в чужбина са трансферите от държавния бюджет, които МЗ ще продължи  да предоставя за дейностите, свързани с деца. Средства от резерва на НЗОК, който в момента е в размер на 137 млн. лв., ще могат да бъдат използвани за тези плащания. Този размер на средства е планиран на базата на нашите разчети, договорки и намерения за плащания към Европейските фондове и държави.  Това няма да създаде никакви проблеми и напрежение както при обработката на текущи, така и постъпили вече заявления за лечение в чужбина. Средствата, които преди идваха по линия на Фонда за лечение на деца, се превеждат от държавния бюджет в бюджета на МЗ в хода на изпълнението. Те са допълнителни и са извън тези 70 млн.  лв.“, уточни Начева.

По сумите на зам.-здравния министър никой от нуждаещите се няма да бъде спрян за лечение в чужбина или ощетен. Представителят на пациентите в Надзора на касата обаче Андрей Дамянов се усъмни в обещанието на Начева. Според него парите по това перо са намалени с мотива, че у нас имаме достатъчно високотехнологична апаратура и добри специалисти и идеята е пациентите да остават да се лекуват тук.

СПОДЕЛИ