Проф. Пламен Панайотов е Лекар на 2019-а

„Александровска“ и ВМА с по два приза от БЛС

735
Проф. Пламен Панайотов
Проф. Пламен Панайотов

Началникът на Клиниката по кардиохирургия при УМБАЛ „Света Марина“ –Варна проф. Пламен Панайотов стана Лекар на 2019-а. Призът му беше връчен от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров на тържествена церемония в София.

Проф. Панайотов е и преподавател в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, но първите си стъпки в хирургията прави в „Пирогов“. Работил е в Клиниките по кардиохирургия в болница „Лозенец“ и в НКБ. Той е от онези медици, които заминават да  работят в чужбина – Кувейт, но се връщат в България.  През 2005 г. става част от екипа на новата клиника по кардиохирургия  във варненската „Св.Марина“, а през 2008 г. я оглавява.

През годините въвежда в Клиниката редица нови и авангардни оперативни методи. Такива са малкият разрез за протезиране на аортна клапа, коронарна байпас хирургия с по-широка употреба на артериални присадки, операции на работещо сърце и такива през малък разрез в лявата гръдна половина. Развива и усъвършенства клапно-съхраняващите операции с пластика и запазване на собствената клапа на пациентите.

Въвежда в работата на Клиниката комбинираните операции с крио-аблация за лечение на абсолютна аритмия при предсърдно мъждене.  От близо 10 г. прилага реимплантацията на аортната клапа в съдова протеза – една от най-сложните операции в кардиохирургията, при възрастни пациенти с аневризма на корена на аортата и запазена морфология на аортната клапа.

Проф. Панайотов е член на УС на Българско дружество по кардиохирургия, член на Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, член е и на  Европейска асоциация по сърдечна и гръдна хирургия, Общество на гръдните хирурзи в САЩ, както и на редица други научни дружества.  Носител на Почетен знак на БЛС. Автор на учебници, манографии, стотици статии и доклади.

Тази година БЛС реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен. Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

С по две награди си тръгнаха медиците от УМБАЛ „Александровска“ и ВМА. В категорията „Ти си нашето бъдеще“ приз заслужи д-р Явор Асьов,  ендокринолог от Александровска болница и част от екипа на центъра по бариатрична хирургия в лечебното заведение.

Проф. Пламен Панайотов
Д-р Явор Асьов

И тази година проф. Ивайло Търнев не остана без отличие. Той получи грамота за принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники. Проф. Търнев е ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания при УМБАЛ „Александровска“ и е член на бордовете на две европейски референтни мрежи по невромускулни и по метаболитни заболявания. Проф. Търнев въвежда и развива Програмата за здравните медиатори в България. През 2019 г. въвежда в България иновативни лечения – РНК терапия: спинраза за лечение на спинална мускулна атрофия и патисиран за лечение на транстиретинова амилоидоза.

Проф. Пламен Панайотов
Проф. Ивайло Търнев получава наградата си от здравния министър Кирил Ананиев

Екипът, начело с проф. Търнев, постави през юни тази годината, за първи път в България  първата инжекция с животоспасяващото лекарство „Спинраза“ на 15-годишен пациент. През 2019 г. проф. Търнев описва 14-то научно откритие  на ново наследствено неврологично заболяване. Отново тази година публикува 9 оригинални научни статии в международни научни журнали и е приет за единственият член  от Централна и Източна Европа в Международния научен борд на световния THAOS регистър.

Професор Юлиан Райнов от ВМА пък беше удостаен с приза „Дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на дадена специалност”. Проф. Райнов е ръководител на Клиниката по хематология на ВМА. Има специалности по вътрешни болести, военнополева терапия и по клинична хематология и онкология. Член е на експертния съвет по медицинската специалност „Клинична хематология” към министъра на здравеопазването. Той е един от пионерите у нас в работата с клетъчен сепаратор. Има над 360 научни публикации и участия в научни форуми у нас и в чужбина по проблемите на плазмаферезата, левкемиите и лимфомите, клиничната онкология, военната медицина, антиеметичната терапия, качеството на живот на онкологично болните.

Проф. Пламен Панайотов
Проф. Райнов и проф. Алексиев с началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски

Проф. Любомир Алексиев е част от екипа на Научно-приложен център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА и получи награда за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловието. Вече над 20 години той работи за съсловната организация и подобряване името и мястото на българския лекар. Бил е председател и член на Контролната комия към Централното управление на БЛС. В професионалната си визитка има записани редица отговорни длъжности, в това число и заместник-началник на ВМА. Научните му изследвания са фокусирани върху основните проблеми на авиационната медицина, организация на военномедицинската експертиза за годност за военна служба (включително за участие в мисии зад граница), ролята, мястото и задачите на авиомедицинската евакуация при медицинското осигуряване на Въоръжените сили на Република България.

Ето и другите отличени:

За млад лекар грамоти получиха гастроентерологът от Горна Оряховица д-р Илко Костурков, както и двама травмотолози – д-р Асен Асенов и д-р Михаил Вулджев. За дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на дадена специалност с награди си тръгнаха проф. Иван Дечев – началник на клиника по урология в УМБАЛ „Св. Георги“ и анестезиологът от Токуда проф. Николай Младенов. В категорията „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники” приз взеха д-р Никола Боянов, който за пръв път у нас направи перорална ендоскопска миотомия при ахалазия – състояние, при което човек трудно се храни, както и травматологът от „Пирогов“ проф. Диян Енчев за въведени от него множество иновативни техники. За принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация с грамоти бяха удостоени джипито д-р Атанас Пелтеков и неврохиругът от Пловдив проф. Борислав Китов.

Проф. Пламен Панайотов

„19 октомври не е обикновен ден, нито е обикновен празник, това е събитие на цялата лекарска гилдия и на цялото обществото. Ден, на който подчертаваме  значението на нашите постижения не само в различните области на лечебната практика, но и в науката и иновативната медицина, в обучението на младите лекари, в грижите за тяхното кариерно израстване. На този ден, аз съм изключително горд от успехите на своите колеги. Всекидневно виждам упорството и постоянството на техния характер както в грижите за пациентите, така и в изучаването на нови техники и подходи. Безспорен факт е, че сегашните постижения на медицината са невъзможни без модерния технологичен напредък, но за да се превърнат в реалност, те се нуждаят и от позитивизъм, любопитство, силен дух и мечти. И точно този хъс за усъвършенстване на познания и умения, който притежават нашите медици ги нарежда сред най-добрите в Европа и в света. Искам да благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че продължавате да работите упорито, затова че сте избрали за своя професия призванието да се грижите за  живота и здравето на хората“, поздрави колегите си д-р Иван Маджаров.

СПОДЕЛИ