И КНСБ се ядоса на Ананиев

Ние сме социалните му партньори и с нас трябва да преговаря, троснаха се от синдиката

445
КНСБ
Пламен Димитров, президент на КНСБ

КНСБ се ядоса на здравния министър Кирил Ананиев след вчерашната му среща с протестиращите медицински сестри. От синдиката напомниха на министъра, че те са социалните му партньори и с тях се водят преговори. Припомняме, КНСБ и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи излезе на протест на 7 октомври, след който уж бяха извоювани 200 млн. лева повече за болнична помощ в бюджета на НЗОК за догодина. Вчера обаче сестрите, начело с Мая Илиева, обградиха МЗ и дори заплашиха да се барикадират вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им – стартова заплата от 1120 лева и болниците да не са търговски дружества. Това значително се различава от исканията на КНСБ и БАПЗГ, които са доволни и на 900-950 лева начално възнаграждение за специалистите по здравни грижи.

Публикуваме отвореното писмо на КНСБ без редакторска намеса:

Конфедерация на независимите синдикати в България и Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ сме сериозно обезпокоени от последните действия на министър Кирил Ананиев. На протестния митинг,проведен на 07.10.2019г. от КНСБ, Федерация на синдикатите в здравеопазването- КНСБ и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи,беше приета и връчена от протестиращите декларация с искания и конкретни предложения за решаване на проблемите.

В резултат на проведената среща в МС с участието и на вицепремиера Томислав Дончев и министър Кирил Ананиев беше постигнато. В бюджета на НЗОК за 2020 г. да бъдат заложени допълнително 200 млн. лева за здравеопазването, като поне ¾ от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал. Колко пари за персонал и колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор“ Ако се изпълни договореното на срещата, не би трябвало да има проблем от началото на годината да се достигне заложеното в КТД за болниците, финансирани от министерство на здравеопазването – 900/950 лв. за медицинска сестра и 1100/1200 лв. за лекар.

Що се отнася до отпускането на повече средства за издръжка на детското и училищното здравеопазване, за да се изпълнят договорените нива във всички общини е задача на министър Ананиев имено сега преди приемането на Бюджет 2020 г.!

За пореден път напомняме на министър Ананиев, че ние – национално представителните синдикати и работодателски организации сме социалните му партньори. Ние сме страна по Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и ние носим отговорност за изпълнението му. Готови сме и ще защитим интересите на работещите в този отрасъл с всички средства предвидени в закона!

СПОДЕЛИ