Борисов: Никога не съм подвеждал медицинските сестри

Поемам ангажимент да преразпределим допълнителните пари за догодина така, че отидат за заплати, обеща премиерът

735
Борисов
Бойко Борисов

Никога не съм подвеждал медицинските сестри, с огромно уважение се отнасям към тях и към лекарите. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV по повод обвиненията, че е излъгал сестрите и че обещаните 50 млн. лева за заплати изведнъж са се стопили на 6 млн. лева.

„През 2009 г. за здравеопазване са дадени 2 634 367 000 лева, а през 2019 г. са дадени 5 256 736 400 лева. При над 5 млрд. лв., 50 млн. са 1%. Ние следващата година ще дадем в бюджета над 300 млн. повече. Обещах да дадем 50 млн. лв. и ги дадохме през здравната каса“, заяви Борисов. На въпрос дали е коректно държавата да се бърка по този начин в НЗОК, при положение, че тя е независима институция, министър-председателят отговори: „Разбира се, че ще казваме на касата да даде тези пари, защото всяка година ние доплащаме на здравната каса.“

По думите му медицинските сестри в едни болници получават добри заплати, дори много добри. „Върху тази основна заплата има за прослужено време, за извънреден труд, за специалност. И никак не е заплатата 950 лв. Задавам въпроса защо толкова много години не са оправени заплатите така, както искаме? Защо толкова години на няколко пъти фалираха държавата? И сега, когато всички заплати се увеличават, точно сега всички започват да протестират, защото виждат, че ние събираме пари. Работим по-добре и ги има парите“, заяви още премиерът.

„Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за този сектор, това е безспорен факт. Как се разпределят вътре в сектора, не само Министерството, не само касата, но и главните лекари също трябва да си направят своето вътрешно преразпределение. При всяко положение допълнителните 200 млн. лева за догодина така ще бъдат разпределени, че да има за заплати. Не може да отиват Х-милиона в някоя болница, докторът да получава 30 000 или 50 000 лв., а медицинската сестра – 1000 лв. Министерството на здравеопазването така трябва да направи организацията, че Х-процент точно да си отива за медицинските работници“, обясни Борисов. И добави, че никой от протестиращите не е казал, че парите са малко, а въпросът е как се разпределят. „Достатъчно пари, два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. Колко болници трябваше първо да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега, помните ли какви беше апаратурата, допотопна беше в болниците и сега няма болница без най-съвременна апаратура“, добави премиерът.

„Разбира се, че поемам ангажимент. Кога не съм поемал и кога не съм си ги изпълнявал? Тази година 86 млн. лв. с различи инструменти са дадени в здравеопазването и това ми е докладвано на мен, това обяснява и министър Ананиев“, посочи още Бойко Борисов.

 

СПОДЕЛИ