200 млн. лева повече за заплати в болниците догодина

Поне 50% от приходите на лечебните заведения да отиват за възнаграждения става задължително, МЗ ще следи изкъсо дали се спазва странното правило

576
болниците

200 млн. лева повече за болниците ще има в бюджета на НЗОК догодина, като ¾ от тях ще са за заплати на персонала. Това стана ясно след днешния протест на КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Недоволните бях приети от вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев. „Сумата ще бъде основно за увеличение на клиничните пътеки и така на възнагражденията“, уточни след срещата Ананиев.

Целта е с допълнителния ресурс да се достигнат исканите от синдикати и медицински специалисти минимални суми за работни заплати, които са 900-950 лева за сестра и 1100-1200 лева за лекар, както е заложено и в Колективния трудов договор. Повече бюджет на здравната каса обаче означава да се увеличи вноската на всички, тъй като държавата няма как да налее тези пари във фонда, освен ако не започне да плаща пълна вноска за категориите служители и работници, които тя осигурява.

„Умерен оптимист съм след срещата“, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров и уточни, че остава отворен въпросът за възнагражденията на сестрите в детското и училищното здравеопазване. „Ако политиците не намерят решение, ще ги сменим, каза той по време на протеста“, закани се вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов. От БАПЗГ пък настояха за незабавни решения, защото проблемите на сестрите вече не търпят отлагане. „Без нас няма клинични пътеки, няма болници, няма здравеопазване“, категорична беше шефката на съсловната организация на специалистите по здравни грижи Милка Василева.

И за да угоди на сестрите, министър Ананиев обеща поне 50% от приходите на болниците да бъдат заделяни за заплати. „Това правило, което вече залегна в методиката на МЗ за формиране на възнаграждения в лечебните заведения, ще бъде записано и в НРД за догодина. Целта е по този начин всички да имат задължението да се придържат към него. А аз като принципал на областните и държавните болници имам право на определени указания, които да спусна и ще търся висока отговорност, ако директорите ги нарушават. Освен това ще подсиля хората от МЗ, които да участват в тези бордове и да наблюдават пряко изпълнението на вътрешната организация за формирането и разходването на разходите на персонал“, подчерта Ананиев. Правилото на здравния министър обаче буди леко недоумение сред експертите, тъй като ако една болница харчи над половината от приходите си за заплати, още между 10 и 20 % (в добрия случай) за издръжка, изниква въпросът с какво и как точно лекува пациентите си.

Припомняме, голяма част от сектора се разграничи от днешния протест – отцепилите се сестри, начело с Мая Илиева, БЛС, СЛК, Националното сдружение на общинските болници, Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА), Пациентски организации „Заедно с теб“, ЦЗПЗ и Сдружението на фелдшерите не участваха в шествието.

СПОДЕЛИ