Никой не иска да участва в протеста на КНСБ и БАПЗГ

Съсловието се оказа разделено дори в недоволството си

575
КНСБ

Здравният протест, планиран за 7 октомври и организиран от КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), е пред провал, тъй като се оказа, че никой не иска да участва в него.

Първи се разграничиха медицинските сестри, които протестират вече половин година и които бяха предадени именно от синдикатите и собствената си съсловна организация. След това от Българския лекарски съюз обявиха, че постигат повече с директни преговори с МЗ и че не са съгласни с някои от исканията на КНСБ. А основните от тях наистина звучат нелепо – стартова заплата за лекар от 1100-1200 лева и 900-950 лева за сестрите. Само за сравнение специализантите започват с такова възнаграждение и почти няма доктор в страната, който да получава толкова ниско заплащане. А ако от КНСБ и БАПЗГ случайно не са разбрали – сестрите се борят за начална заплата от 1120 лева.

Против „казионното“ шествие се обявиха още от Столичната лекарска колегия, Сдружението на общинските болници и Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА).

„Считаме, че тези организации са казионни, част от статуквото и с неясни намерения относно достойното заплащане на медицинските специалисти“, завиха пък от пациентски организации „Заедно с теб“ и също се разграничиха от планирания за 7 октомври протест. „Разбираме, че организаторите на протеста настояват да се намерят решения за всички медици в системата на здравеопазването. Тези казионни организации трябваше да предложат и настояват за реални решения през цялата година, когато техните членове протестират по улиците. Сега те се ползват с недоверие от голяма част от медиците, както и от пациентите. Когато липсва уважение от тези организации, всякакви фиктивни протести от тяхна страна изглеждат недобронамерени и будят недоумение. Пациентски организации „Заедно с теб“ изказваме нашето уважение, подкрепа и доверие към всички редови медицински специалисти и лекари“, заявяват още от организациите.

Припомняме, съсловието официално скочи срещу КНСБ след като зам.-председателят на синдиката д-р Иван Кокалов си вкара автогол, давайки съгласие синдкиалната защита на организатроката на протестите Мая Илиева да бъде свалена и тя беше уволнена от болница „Токуда“.

„Не разбирам срещу кого протестира д-р Кокалов, при положение, че той е част от управлението на системата като член на Надзорния съвет на НЗОК“, заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

СПОДЕЛИ