50-те милиона за сестрите станали 6 млн. лева заради бюджетни тънкости

МЗ ще публикува всеки месец заплатите на медицинските специалисти в болниците

917
съсловни организации

50-те милиона лева, които кабинетът отпусна за увеличаване на заплатите на сестрите на 10 април тази година, изведнъж се оказаха само 6 млн. лева. Припомняме, след серия от протести правителството взе решение да отпусне допълнителни 50 млн. лева за болниците. Но месец по-късно тази сума изненадващо се стопява до едва 6 млн. лева, съобщи бтв.

Дали премиерът Бойко Борисов е забравил за този факт когато преди дни заяви, че е дал 86 милиона лева и ще иска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев, защо не са се увеличили заплатите на сестрите? После Ананиев обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на възнагражденията е основно в ръцете на директорите.

А кой колко всъщност е „дал“? Сумата наистина е 86 милиона лева. Но… Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински болници със сумата от 36 милиона лева за дейности, извън обхвата на здравното осигуряване. З0 млн. лева от тях обаче са планирани още с приемането на държавния бюджет за тази година. В същото време НЗОК отблокира 50 милиона лева от резерва си, но това са също разходи, планирани още с приемането на бюджета и идват от здравните ни вноски, а не от правителството. Или иначе казано 86 милиона лева има, но от тях Борисов е „дал” едва 6 милиона лева и те нямат нищо общо със заплатите на медицинския персонал в болниците. Това е и причината обещанието за 950 лева стартово възнаграждение за сестрите така и да не се отрази във фишовете им.

В същото време протестиращите вече 6 месеца специалисти по здравни грижи обявиха, че няма да участват в протеста на 7 октомври, организиран от КНСБ. Лекарите също не са обявили официално подкрепата си, но се очаква единици от тях да се включат в шествието, за което от синдиката обявиха, че ще се съберат над 7000 медици.

Днес от БСП настояха за отговори как 50-те милиона обещани от Борисов са се стопили до 6 млн. лева, а здравният министър Кирил Ананиев обеща всеки месец МЗ да публикува заплатите на медицинските сестри и лекарите в болниците, за да има пълна прозрачност. И обясни, че има 86 млн. лева, но „останалото са бюджетни тънкости“. По думите на министъра към юли, без да е отчетено увеличението, средната брутна работна заплата за сестрите е била между 1100 и 1500 лв. „За страната средната брутна работна заплата е 1251 лв. за държавните и общински болници“, добави Ананиев.

СПОДЕЛИ