ВМА осигурява кръв за болниците при нужда

Пожарникари се включиха в кръводарителската акцията на Военномедицинска академия

1016
ВМА
Началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски и и главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението"

„Кръвта спасява живот, колкото и изтъркано да звучи. Особено в съвременната концепция за лечение на тежките травми кръвта и кръвните продукти са незаменими. ВМА винаги се отзовава, когато други лечебни заведения от цивилната мрежа имат нужда от кръв – и това няма как да не е така“, заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той и главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ дадоха старт на кампанията „Бъди един от нас – Дари кръв, спаси живот!”, организирана от ВМА и в която се очаква да се включат през следващите седмици стотици пожарникари от цялата страна.

„Днес на нашия апел се отзова Службата за пожарна безопасност, с която традиционно и от години поддържаме отлични взаимоотношения. Правили сме редица съвместни учения за спасяване на хора и гасене на пожари. Нашите екипи неизменно присъстват в техните учения. Също така винаги сме се отзовавали за пострадали пожарникари, защото тяхната професия е изключително рискова, с голям травматизъм“, коментира още  проф. Мутафчийски.

 

ВМА

„За нас е естествено да подкрепим Военномедицинска академия. Моите колеги са получили тук животоспасяваща помощ не един и два пъти. При нас кампаниите за кръводаряване не са изключение – не само за пострадали пожарникари, а и за членовете на техните семейства. Затова и днес, утре, а и следващата седмица очаквам да видя не само пожарникари, а и членове на техните семейства“, заяви от своя страна главен комисар Николай Николов.

„Благодарение на тези хора ще помогнем на много пациенти от ВМА.  Това е огромна подкрепа, едно добро дело от страна  на огнеборците.  Между другото, при нас има медицински сестри и лаборанти, чиито съпрузи са пожарникари и са наши редовни кръводарители“, посочи и началникът на кръвния център на ВМА проф. д-р Румен Попов. По думите му насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от важните мисии на структурата, а в последния четвърт век зад благородната кауза застават безброй българи с големи сърца – военни, служители на МВР, артисти, спортисти, рокери, политици.

Статистиката отбелязва ръст в броя на кръводарителите във ВМА, като през последните години те са около 6000, а половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

СПОДЕЛИ