14 хиляди пациенти „подпалили“ телефона на НЗОК

Липсва ни регламент за регистрирането на нежелани увреждания при лечение, без да се санкционират болниците и лекарите, алармира д-р Стойчо Кацаров

381
НЗОК

Почти 14 хиляди пациенти са търсили помощ от НЗОК на националния зелен телефон 0814800 само от началото на годината. Това прави по близо 60 безплатни консултации на ден. За онлайн консултиране как да продължат лечението си към касата са се обърнали 1543 души и 441 са посетили приемната на НЗОК. Това съобщи Петя Сотирова, началник отдел „Информационен център“ в НЗОК по време на дискусия, посветена на Световния ден на безопасността на пациентите. По думите на Сотирова все повече хора търсят информация и стават все по-взискателни. „Те все по-често подават и сигнали за нередности при изпълнителите на медицинска помощ“, добави тя и напомни, че от миналата година такива сигнали могат да се подават и чрез специалния мейл на НЗОК за граждани.

„Неслучайно безопасността на пациента е приоритет на СЗО“, обясни д-р Михаил Околийски от Офиса на Световната здравна организация в България. По думите му всяка година настъпват 134 млн. нежелани събития в болниците на държави с ниски и средни доходи на глава от населението, което води до 2,6 млн. смъртни случаи годишно. А в страните с високи доходи на глава от населението 1 на всеки 10 пациенти претърпява увреждане по време на болнично лечение. 1 000 000 са смъртните случаи при операция или в следоперативен период. Сред причините за уврежданията при оказване на медицинска помощ д-р Околийски посочи неадекватните здравни системи с лошо проследяване на случаите и с липса на централизирана информационна система, както и претоварването на обществените фондове с разходи и професионалното прегаряне на медиците.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването напомни, че рискът за пациента при лечение не трябва да надвишава риска, ако не се лекува. „В развитите страни медицинските грешки се регистрират надлежно и анализират. Ако това не се прави, медицината се лишава от възможността да се учи от грешките си. У нас не е регламентирано регистрирането на случаите с нежелани увреждания и доставянето на обективна информация, без да се санкционират болниците и лекарите”, алармира д-р Кацаров.

Здравният икономист Аркади Шарков изтъкна ролята на недофинансираната здравна система у нас за риска от увреждане при оказване на медицински помощ. „2,84 милиарда лева внасяме всички ние в НЗОК, а държавата внася едва 1,39 милиарда за децата, пенсионерите и държавните служители. Липсата на адекватно финансиране поставя под въпрос качеството на лечението. Голям проблем е, че политиката в здравеопазването е базирана на емоции, вместо на факти и статистически данни”, посочи Шарков.

Председателят на Сдружение „Спри рака” Росица Касабова пък обясни колко е важно за безопасността на лечението да има действащ раков регистър, в който да се проследява и ефекта от различните терапии. В България обаче от 2012 г. раковият регистър не се попълва редовно и данните в него са ненадеждни.

СПОДЕЛИ