Ананиев прехвърли топката за заплатите на болничните директори

Аз съм изпълнил отговорността си с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал, подчерта здравният министър

847
реформа
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, е ангажимент и отговорност на директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения. Така министър Кирил Ананиев отговори на премиера Бойко Борисов, който вчера попита къде са парите за по-високите заплати на сестрите. Ананиев е категоричен, че е изпълнил отговорността си с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал.

„С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Отделно от това с 50 млн. лева – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки“, обясни здравният министър.

„Всеки гражданин трябва да бъде наясно, че средствата от Националната здравноосигурителна каса, както и тези от Министерството на здравеопазването (по Наредба № 3) достигат до болниците при извършени и отчетени съответните дейности по клинични пътеки и по Наредбата за дейности извън задължителното здравно осигуряване“, допълни Ананиев.

СПОДЕЛИ