ДКЦ „Александровска“ с неврологичен кабинет и ЕЕГ за деца и възрастни

Електроенцефалографията е напълно безболезнен метод за диагностика на епилепсии, деменции, мозъчни травми, тумори, аутизъм

1086
ЕЕГ

Неврологични прегледи и ЕЕГ с направление от касата може да си направят възрастни и деца в ДКЦ „Александровска“. Д-р Красимира Станчева, която има три специалности – педиатрия, неврология и клинична електрофизиология, е най-новото попълнение в състава на поликлиниката към болницата, съобщиха от лечебното заведение.  Д-р Станчева преглежда деца всеки делничен ден от 9 до 11 ч., а възрастни – от 12 до 15 часа. Записване за преглед и/или ЕЕГ става в к-т №10 на партера на Клиниката по нервни болести, а също и на тел. 0877915852.

„Електроенцефалографията (ЕЕГ) е неинвазивен диагностичен метод, за който не се изисква специална подготовка и е напълно безболезнен, обяснява специалистката. Продължителността на изследването е около 30-40 минути. С ЕЕГ се извършва електрофизиологичен мониторинг, наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка, за диагностика и мониториране на всички заболявания, свързани с нарушения на мозъчната активност – епилепсии, деменции, туморни или мозъчно-съдови заболявания, черепно-мозъчни травми, някои психотични състояния и др.“, обяснява д-р Станчева. По думите й при деца методът се прилага най-често за определяне характера на главоболието, при разстройства на съня, след черепно-мозъчна травма, при хиперактивни деца, с аутизъм или епилепсия, при фебрилни гърчове, при състояния с изоставане в нервно-психическото развитие и др. Електродите изпращат информация към компютър, който записва електрическата активност на мозъка на хартиен носител или ги показва на екрана. Някои състояния, например пристъпи, могат да се установят посредством промените в обичайната електрическа активност на мозъка.

СПОДЕЛИ