Борисов хока Ананиев за парите на сестрите

Специалистите по здравни грижи опънаха палатков лагер пред НС

1737
сестрите
Снимка: БГНЕС

Вчера съм се карал на Кирил Ананиев къде са парите за заплатите на сестрите. А те не са 50 млн. лева, а са 86 млн. лева. Така премиерът Бойко Борисов коментира протестите на медицинските сестри. „И аз искам двойно, кой не иска двойно, да се оправдава министър Ананиев“, заяви Борисов пред бтв. Припомняме, от 1 юни всички сестри трябваше да получават минимум 950 лева на месец, но на фишовете, които те показаха, сумата е далеч по-малка.

Затова протестът на специалистите по здравни грижи за по-високи заплати и по-добри условията на труд продължава днес пред Народното събрание с палатков лагер. Сестрите посрещат депутатите с листовки, които представят проблемите в сферата на здравеопазването. „Всяка сутрин ще бъдем тук и ще ги посрещаме и изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават“, обясни лидерката на протестите Мая Илиева.

Когато в парламента не се провеждат заседания, акцията на медицинските специалисти ще бъде на столичните площади „Славейков“ и „Света Неделя“. И така докато не бъдат изпълнени исканията им.

Припомняме, сестрите настояват за минимална стартова заплата за всички от 1120 лева, болниците да не са търговски дружества и да имат собствена съсловна организация.

Средната възраст на медицинските сестри у нас е 52 години, а броят им е двойно по-малко от нуждите на лечебните заведения.

СПОДЕЛИ