Хиляди онкоболни на опашка за прием в болница

За хоспитализация чакат общо 2909 българи, само под 1 % обаче са отложени за догодина

болничните асоциации

Хиляди онкоболни чакат да влязат за лечение в болница. Това показа проверка на Скенер.нюз в Националната листа за планов прием в лечебните заведения в цялата страна. Най-дълга е опашката за СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна – 560 души. За прием в КОЦ-Русе чакат 436 пациенти, а за КОЦ-Стара Загора – 236. Между 50 и 100 човека са в листите за планов прием на УСБАЛО-София, КОЦ-Бургас и КОЦ-Пловдив. Сред чакащите за хоспитализация в други лечебни заведения с онкологични отделения също има много болни от рак.

Общо на опашката за прием за лечение или операция във всичките над 350 болници у нас са записани 2909 души. Повечето от тях са насрочени за септември, октомври и ноември тази година, едва 1 % са отложени 2020 г. Малцина са хората, на които ще им се наложи да почакат повече от година, за да бъдат лекувани там, където са си избрали.

Най-дълга е листата на чакащи за хоспитализация в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – 340 души. На висок интерес се радва и столичната частна болница за женско здраве „Надежда“, където опашката е от 260 пациенти. Наплив има и за ВМА, като там записаните за планов прием са 216. По близо 100 пациенти чакат и за две от специализираните очни клиники в столицата – „Зора“ и „Вижън“.

Прави впечатление, че от големите болници в София в „Пирогов“ и в „Александровска“ няма листа на чакащи, опашки липсват и за „Св. Анна“, ИСУЛ, както и за частните „Токуда“ и „Софиямед“. В тези лечебни заведения няма обявен списък на чакащи за планов прием, което обаче не означава, че интересът към тях е нисък. Обяснението е, че именно тези болници поемат основния поток от пациенти, при това с най-тежките диагнози, като там режимът на работа е 24 часа, 7 дни в седмицата. Освен това „Пирогов“ и „Св. Анна“ поемат и най-голяма част от спешните случаи.

СПОДЕЛИ