Протоколите за скъпите лекарства ще важат 1 година

Промяната ще облекчи хиляди хронично болни с диабет, астма, ревматоиден артрит и др.

633
лекарства

Максималният срок на валидност на протоколите за скъпите лекарства, поемани от здравната каса, се удължава. Те ще важат 1 година, а не както е сега – до 6 месеца. Промяната ще облекчи хиляди пациенти, болни от диабет, астма, множествена склероза и ревматологични заболявания, като намали събирането на документи и ходенето по лекарски комисии.

Това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти.

В момента около 200 хиляди души вземат лекарства с протокол. Много от тях са онкоболни, но за тях промяната няма да важи. „Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, ще се отнася само до няколко. Тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано“, обясни пред bTV д-р Боряна Алексиева, директорът на дирекция „Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки“ в НЗОК.

Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната, а не кога лекарят я е изписал. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп – на най-ранната възможна дата.

Промяната ще влезе в сила най-вероятно от началото на следващата година, уточниха от здравната каса.

СПОДЕЛИ