Жена и близките й нападнаха лекари и медицински сестри

Инцидентът станал в белодробната болница във Велико Търново, нападателите настояли медиците веднага да излекуват пациентката от пневмония

571
сестри

Двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново са бити и обиждани от пациентка и нейни близки, съобщи в. „Борба“. Инцидентът станал преди почивните дни, а причината била желанието на пациентката и роднините й да бъде излекувана веднага.

Жената е била хоспитализирана през август заради пневмония, но по собствено желание е напуснала стационара, за да отиде на сватба. Когато се върнала, вследствие на недовършената терапия здравето й се влошило. Въпреки че първоначалното лечението останало за сметка на болницата, медиците решили отново да я приемат в клиниката.

„Скандалът избухва, защото близките на жената са възмутени, че лечението продължава все още, и очакват тя да бъде излекувана едва ли не с магия. Няма обяснение агресията на нискоинтелигентни, неквалифицирани и абсолютно невъзпитани хора върху четири медицински сестри и двама лекари, които се опитват да помогнат на тяхната близка. Повод за разправията става това, че пациентката е завишила температурата си до 37 градуса!“, заяви управителят на болницата д-р Стела Денчева. По думите й нападателите крещели на медиците, че заповядват веднага да излекуват майка ми, защото са длъжни. Последвали словесни нападки и обиди, а после пациентката и четирима нейни близки проявили физическа агресия срещу дежурния персонал.

„Въпреки скандалната ситуация и благодарение на професионализма на нагрубените медицински специалисти и физически наранената сестра, те стиснаха зъби и дори и сега продължават да обгрижват агресорката, която се лекува в болницата, защото не можем да откаже медицинска помощ“, подчерта д-р Денчева.

Директорката на лечебното заведение вече е информирала Регионалната асоциация на професионалистите по здравни грижи и Районната лекарска колегия във Велико Търново. Те излязоха с позиции по случая.

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето остро възмущение и безпокойство от поредния акт на агресия срещу медици, този път в Специализираната болница за лечение на пациенти с белодробни заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново. БАПЗГ многократно е апелирала за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ 24 часа в денонощието. Случаите на агресия обаче не намаляват, а за съжаление – растат лавинообразно. Настояваме за адекватни мерки срещу подобни посегателства от страна на пациенти и техни близки и призоваваме не само отговорните институции, но и цялото общество да се включи в елиминирането на този наболял проблем“, пише в позицията на БАПЗГ, кат се уточнява, че ако нападнатите медицинските сестри имат желание да заведат гражданско дело, те ще поемат съдебните и адвокатските такси.

СПОДЕЛИ