Г-н Борисов, „давате“ двойно по-малко!

Или един разказ за това колко са разходите за здравеопазване у нас и кой колко дава

Борисов

„Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Над 8 % от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 29-ия Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи.

Той се обърна към медиците  с думите: „За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари. Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България”.

А България произвежда или се очаква да произведе през тази година 111 млрд. лева. За 2019 г., според Закона за бюджета на НЗОК, разходите ѝ са 4,3 милиарда лева. Според Закона за държавния бюджет за 2019 г., разходите на министерството на здравеопазването са малко над 500 милиона лева или общо публичните разходи са 4.8 милиарда лева. Или това прави 4,3 % от БВП. До 8 %, г-н Борисов, има още близо 4 млрд. лева, които всеки българин вади директно от джоба си, когато му се наложи да ползва медицинска помощ или да си купи лекарства.

И да, разходите за здравеопазване у нас възлизат на 8 % от БВП. Но вие „давате“ едва половината от тях. Че даже и по-малко, тъй като от онези 4,3 млрд. лева в касата, над половината идват от здравните вноски на всички, които все още благоволяват да си плащат осигуровките. И данъците, така че да имате да „давате“ останалите около 2,5 млрд. лева на година за здраве.

А че парите в сектора се увеличават всяка година е съвършено вярно. Но ако лекувани и лекуващи са все по-недоволни от състоянието на здравеопазването у нас, вероятно нещо в управлението не достига. Няма да са здравните министри, тъй като цели 7 в ерата Борисов се „пробваха“… Може би нещо пропускаме, както би казал д-р Хаус. Истината е, че с псевдопазар, полуреформи и двойно по-малко финансиране, очевидно няма да оздравее системата.

СПОДЕЛИ